Drie jonge ISIS-strijders sneuvelen in Irak, hun SIM-kaart worden gevonden en die geven de terroristen een ‘menselijk’ gezicht. Eva Jinek schreef er een column over. Ewout Klei reageert. 

 

Natuurlijk kan ik nu een heel boos artikel gaan schrijven over Eva Jinek die op haar website ‘begrip’ voor ISIS-strijders kweekt, maar daarmee schieten we niet zo veel op. Ze veroordeelt in haar stuk het terrorisme namelijk wel degelijk. En bovendien klopt het ook: ISIS-strijders zijn net mensen. Ze hadden ook familie en vrienden en een heel ander leven voordat ze zich bij de terreurgroep aansloten.

Het feit dat ISIS-strijders net mensen zijn maakt hun keuze voor terreur, voor moord, voor haat tegen andersgelovigen, voor genocide, misschien wel des te erger. ISIS-strijders zijn geen aliens uit een andere wereld. Ze komen uit onze wereld. Ze hebben bewust voor dit leven, het leven als terrorist en moordenaar, gekozen. Ze hadden ook andere keuzes kunnen maken. Maar ze hebben zich laten verleiden en gekozen voor de ‘gemakkelijke’ weg naar roem, geweld en 72 maagden in het hiernamaals. En ze waren bereid om hiervoor onschuldige mensen te vermoorden.

SS’ers waren ook net mensen. Nazi-kampbeulen waren dikwijls de allerliefste vaders voor hun kinderen. Maar eenmaal in het concentratiekamp ging de knop om en werden de grootste wreedheden begaan tegen onschuldige slachtoffers. Maakt de ‘menselijke’ kant SS-kampbeulen sympathieker? Absoluut niet. Het laat zien dat ‘normale’ mensen in een andere context tot de meest gruwelijke dingen in staat zijn. De ‘menselijke’ kant van ISIS-strijders relativeert hun misdaden niet, maar is eerder het bewijs dat wij mensen tot zulke dingen in staat zijn. Een moreel zelfbesef dat we liever wegstoppen.

In het artikel van Eva Jinek kun je, als je het verhaal met een zekere achterdocht leest, empathie voor terroristen en het verlangen naar de nobele wilde proeven. Een beetje zoals Joanie de Rijke in haar boek In handen van de Taliban. Maar ik lees het er niet in. Het is volgens mij meer een journalistieke fascinatie van Jinek. Hoe kunnen zulke normale jongens kiezen voor zo’n leven?

 

Afbeelding: Wikipedia / Wikimedia Commons