Op 14 oktober dit jaar organiseert het Alt-Rechtse ‘Studiegenootschap’ Erkenbrand een conferentie over de ‘Gouden Eeuw’, waar neo-Viking Marcus Follin en de Amerikaanse racistische publicist Jared Taylor zullen optreden. Wat voor club is Erkenbrand? En hoe groot is de invloed van dit genootschap op rechts Nederland?

 

Magisch contact met de hyperboriërs

Toen ik voor het eerst van Erkenbrand hoorde moest ik gelijk denken aan de Thule-Gesellschaft, een schimmige extreemrechtse club die in november 1918 in München werd opgericht en aan de wieg stond van de latere nazi-partij. Niet alleen maakte het geheime genootschap gebruik van het hakenkruis als symbool, maar onder andere nazileiders Rudolf Hess, Heinrich Himmler en Alfred Rosenberg waren lid.

De Thule-Gesellschaft was opgericht als een vrijmetselaarsloge en kon, dankzij een flink startkapitaal, vergaderen in het statige hotel Vier Jahreszeiten. Thule verwees naar Ultima Thule, het uiterste noorden, waar het superieure Noordse ras vandaan zou komen. Arisoof Lanz von Liebenfels meende dat Thule ooit bewoond werd door een hyperboreaans ras van Übermenschen, die magisch met de kosmos verbonden waren. Door middel van rituelen konden de leden van het genootschap met de hyperboriërs in contact komen. De Übermenschen van weleer wilden hun kennis echter alleen delen met mensen die ook van een nobel ras waren, dus niet met joden of zwarten. De leden van de Thule-Gesellschaft meenden voorts dat er een verlosser zou komen die het Noordse ras naar een Renaissance zou leiden. Vandaar dat Adolf Hitler door veel leden van de club zou worden omarmd, hij was immers de Messias waarop men zo vurig had gehoopt.

 

Erkenbrand: Op zoek naar een Germaanse spiritualiteit

Wat voor genootschap is Erkenbrand eigenlijk? Het is een Alt-Rechtse, racistische club van zo’n 25 mensen. Men is vooral vuurbang voor ‘white genocide’. Er staan artikelen op de website met titels als ‘Wat maakt het eigenlijk uit als het blanke ras uitsterft?’, ‘Rassenvermenging als wapen’, ‘Op zoek naar een Germaanse spiritualiteit’ (heel erg Thuleaans), ‘Ontmand Nederland: de verkiezingsuitslag’, ‘Naar een blanke republiek’ (dit moet PVV-ideoloog Martin Bosma aanspreken) en ‘De barbaren zullen UW vruchteloze bestaan overnemen’. Behalve racistisch is het genootschap ook antisemitisch:

Joden zijn een duidelijk distinctief volk van de Europeanen die daarom in hun thuisland horen in plaats van tussen de Europese landen in. En als dat motief alleen niet genoeg is voor het standpunt om Joden niet bij Europeanen te laten wonen, komt er ook nog eens bij kijken dat Joden een agressief volk zijn jegens niet-Joden.

Het genootschap organiseert voorts bijeenkomsten en uitjes, zoals een stevige wandeling op de Veluwe en een thema-avond over Zuid-Afrika.

Erkenbrand is genoemd naar een personage uit In de Ban de Ring. De fantasy-trilogie van J.R.R. Tolkien leunt zwaar op de Noordse mythologie en wordt daarom door extreemrechts geannexeerd als een soort van nieuwe mythologie. Erkenbrand, die we niet zien in de films van Peter Jackson, speelt een rol in het boek De Twee Torens. Hij is een officier in het leger van Rohan en helpt tovenaar Gandalf om de Orks te verslaan. Daarna wordt hij gepromoveerd tot maarschalk en moet hij de ‘donkerlanders’ bewaken die door het overwinnende Rohan tot dwangarbeid zijn gedwongen. Maarten van Rossem, die de boeken van Tolkien ooit fascistisch noemde, heeft misschien een punt…

 

Erkenbrand Salonfähig maken bij rechts

Maar terug naar het genootschap. AD-journalist Wierd Duk valt de twijfelachtige eer ten beurt Erkenbrand bekend te hebben gemaakt bij het grote publiek. Hij schreef er twee maanden geleden een groot stuk over. Naar Duks motieven om hierover te schrijven is het natuurlijk gissen, maar hij rept geen woord over het racisme en het antisemitisme bij Erkenbrand, waardoor je de indruk krijgt dat hij hun extreem-nationalistische gedachtegoed salonfähig wil maken bij rechts. Duk concludeert:

Een belezen gezelschap dus, dat zich grotendeels informeert via boeken en het internet. ,,Ik kijk al jaren geen tv meer,” zegt Ben. Ook voor Rutger zijn de ‘mainstream media’ – de ‘msm’- geen bron van informatie. ,,Die zijn zo gekleurd en oppervlakkig. Je hebt er niets aan.”

Net als Luc Stenekes, die keurig D66 en PvdA stemde tot hij letterlijk ‘het licht zag’ wegens alle problemen met de radicale islam, zijn de drie langzaam tot hun huidige politieke inzichten gekomen. Rutger: ,,Je leest en zoekt op het internet. Daar vind je mensen die net zo blijken te denken en uiteindelijk spreek je af.”

Ook op bijeenkomsten van het Forum voor Democratie van Thierry Baudet troffen ze gelijkgezinden aan. Maar Erkenbrand is hun geestelijk thuis. Nee, het is geen nationaal-socialistisch bolwerk, benadrukken ze nogmaals. Fausto: ,,Dat soort denken is zo ouderwets.” Moderne nationalisten willen ze zijn. ,,Hoe anderen ons willen noemen moeten zij weten.”

Eergisteren verscheen op De Correspondent een interessant verhaal van data-journalist Dimitri Tokmetzis, die met het computerprogramma DMI-TCAT het twitternetwerk van Erkenbrand analyseerde. Het blijkt dat Erkenbrand geïnteresseerd is in de artikelen op GeenStijl, TPO en De Telegraaf, en zich onder meer bezighoudt met de islamdiscussie, Zuid-Afrika, nepnieuws, de PVV en het Forum voor Democratie.

Tokmetzis noemde in zijn stuk ook enkele rechtse journalisten waar Erkenbrand het vaak heel erg mee eens was, maar verwijderde hun namen nadat hij een golf van kritiek over zich heen had gekregen. Maar met zijn analyse wilde Tokmetzis helemaal niet betogen dat de journalisten die hij noemde extreemrechts waren, maar alleen dat hun schrijfsels gewaardeerd werden door de leden van het genootschap.

 

Joost Niemöller en invloed

De ondergangsretoriek van Erkenbrand wordt breed gedeeld in rechtse kringen, maar daarin is het geheimzinnige genootschap niet uniek. Ondanks het artikel van Wierd Duk, dat gelezen kan worden als een poging om het gedachtegoed van Erkenbrand mainstream te maken, blijft de club marginaal. Ze zijn te radicaal, te extreem. Zelfs Joost Niemöller neemt afstand.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat op de Erkenbrandconferentie van 14 oktober dit jaar ook Joost Niemöller zou spreken. Hij heeft echter drie dagen geleden afgezegd, omdat het genootschap te zeer in bruin water vist, zo bruin dat ook Niemöller terugdeinst.

Maar op de website van Erkenbrand staan wel artikelen die raken aan het neonazisme. Ik heb daar aanvankelijk te makkelijk overheen gelezen.

Niemöller vindt dat er verschillen tussen rassen bestaan (en is dus gewoon een racist), maar hij is tegen het idee van rassenscheiding en tegen antisemitisme. Overigens vindt Niemöller Jared Taylor wel helemaal OK. Wellicht heeft de nieuwe realist over Taylors beter verborgen antisemitisme heen gelezen.

Taylor