De Socialistische Partij schuift voorzichtig op. 

 

GroenLinks is de hoofdschuldige bij het klappen van de formatie gisteravond. Zelfs D66 zegt dat. Maar SP-leider Emile Roemer geeft de VVD de schuld. De Grote Roerganger zegt tegen het Algemeen Dagblad dat premier Mark Rutte de andere partijen in de gordijnen heeft gejaagd en wil niet met VVD, CDA en D66 onderhandelen over een te vormen kabinet:

Het is niet gelukt met de ChristenUnie, het is niet gelukt met GroenLinks, waarom zou het dan wel met de SP lukken?

 

Opening

Toch is er een opening, als je goed luistert naar Roemers woorden. Hij ontwijkt de vraag van de AD-journalist of hij nog steeds niet met de VVD wil regeren en bekritiseert vervolgens het zogenoemde motorblok, de partijen VVD, CDA en D66 die samen met een vierde partij een coalitie hopen aan te gaan. Ergo: Roemer wil niet een bijwagen achter het motorblok zijn, maar sluit kennelijk regeren met de VVD niet langer per definitie uit.

Gezien het feit dat Roemer ten onrechte de VVD de schuld geeft van het mislukken van de formatie gok ik dat hij nog steeds hoopt op een linkse coalitie waar ook het CDA voor nodig is. Echter, omdat hij de VVD nu niet meer expliciet uitsluit kan hij blijkbaar ook leven met een centrumlinkse coalitie waarin de VVD zit. De kans dat dat gebeurt is natuurlijk zeer klein. De VVD wil immers geen bijwagen zijn in een links kabinet en ook niet meer met GroenLinks onderhandelen. Maar het is interessant om te zien dat zelfs de SP een beetje is gaan schuiven.

 

 

Foto: © Ewout Klei