Afgelopen week lieten meerdere prominente politici zich uit over de kabinetsformatie die nog altijd voortduurt. Iedereen lijkt er dan wel van overtuigd te zijn dat het kabinet van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie er gaat komen, maar de onderhandelaars zijn er nog altijd niet definitief uit.

Onder andere demissionair minister Dijsselbloem sprak zich uit. Hij vindt het ”onprofessioneel” dat de formatie zoveel tijd in beslag neemt. Opvallend was dat de voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, zich uitliet. Zij maakt zich ook zorgen over het dichtgetimmerde karakter van het regeerakkoord. In de afgelopen jaren had de coalitie steeds geen meerderheid in de Eerste Kamer. Dit zorgde voor meer debat. Politici moesten meer naar elkaar luisteren en waren meer tot elkaar veroordeeld. Dat is democratische winst. Door het naderende akkoord zo dicht te timmeren, is er juist amper nog ruimte voor discussie en veranderingen.

Ook vraagt Broekers-Knol zich hardop af wat mensen in het land wel niet moeten denken van het feit dat de onderhandelaars er na maanden praten nog steeds niet uit zijn. En daar heeft ze een goed punt. Natuurlijk kan een formatie ingewikkeld zijn, maar hoe is het toch mogelijk dat je meerdere maanden nodig hebt? Daarover mogen de heren onderhandelaars na de formatie tekst en uitleg geven. Dat de formatie momenteel niet transparant is, is wel goed voor te stellen. Onderhandelen doe je achter gesloten deuren. Niet via de media.

Maar het valt te hopen dat men nu eindelijk eens opschiet. Het land kan best een paar maanden zonder missionair kabinet, maar dat vier redelijke middenpartijen er zo lang over doen om tot een gedragen compromis te komen is enigszins gênant. En dat men blijkbaar zoveel garanties van elkaar eist, is geen goed signaal wanneer het gaat om onderling vertrouwen. Met name D66 en het CDA lijken momenteel steeds minder met elkaar te delen. Maar ze zullen nu toch echt, zoals dat zo mooi heet, over hun schaduw moeten heenstappen. Een lange formatie is voer voor populisten. Het redelijke midden heeft een verantwoordelijkheid.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons