SGP-senator Diederik van Dijk slaat in zijn column in het Nederlands Dagblad de spijker op de kop. Als D66 haar zin krijgt en de donorwet komt er door en dan wordt de overheid een dwingeland.

 

Hoewel ik het niet helemaal eens ben met onderstaande passage uit de column van senator Van Dijk zette zijn uiteenzetting mij wel aan het denken:

Er is een tijd geweest dat vooral christenen in verband werden gebracht met betutteling en bevoogding. Die rol is inmiddels overgenomen door de overheid. Zitten wij te veel? De overheid bevordert dat we gaan bewegen. Eten we te vet? De overheid stimuleert gezond voedsel. Gaan we te lomp met elkaar om? Via het onderwijs vormt de overheid ons tot normale burgers. Papa en mama zijn vervangen door meester Bart en juf Anna. Zijn onze gedachten over de seksuele moraal te bekrompen? De overheid dwingt graag een portie diversiteit af. Een sigaartje in een restaurant? De overheid dooft het met zwaar geschut. Wie zwart-wit denkt, krijgt de NOS op zijn dak. En als de levenslust verdampt, legitimeert de overheid uw levenseinde.

D66 noemt zich liberaal en vindt de VVD niet liberaal genoeg, maar ten aanzien van orgaandonatie (en ten aanzien van de winkeltijdenwet) is D66 helemaal niet liberaal. D66 ging ooit de verkiezingen in onder de leus: ‘Een echte liberaal is niet conservatief.’ Dat was duidelijk gericht tegen de VVD. Maar een echte liberaal moet, waarde Democraten, ook niets hebben van progressief paternalisme. Het opleggen van je progressieve, zogenaamd liberale moraal aan ‘achterlijke’ andersdenkenden staat namelijk haaks op de vrijheid. Echte tolerantie is dat je rekening houdt met diverse meningen. En dat wil D66 juist vaak niet doen.

Natuurlijk, het is een probleem dat er te weinig mensen zijn die orgaandonor zijn. Het is niet slecht als de overheid burgers oproept om donor te worden. Maar je kunt en mag als overheid niet beschikken over het lichaam van je burgers. Dat gaat tegen het idee van persoonlijke vrijheid en lichamelijke integriteit in. De donorwet van D66 is antiliberaal.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons