Journaliste Dominique van der Heyde van Nieuwsuur noemde afgelopen maandag de tweet van NIDA uit 2014, waarin op provocatieve wijze Israël met ISIS werd vergeleken, antisemitisch. 

 

Voor GroenLinks Rotterdam was het feit dat NIDA niet voldoende afstand van de gewraakte tweet nam reden om de progressieve alliantie met de moslimpartij op te zeggen. dit trouwens tot ergernis van de SP en de PvdA in Rotterdam, die vinden dat er met NIDA heel fijn kan worden samengewerkt.

Dominique van der Heyde zegt in onderstaande filmpje, om 4:09 minuten, dat de tweet antisemitisch is. Israël met ISIS vergelijken, om daarmee de staat Israël en de bezettingspolitiek te bekritiseren gaat inderdaad heel ver, wat Han van der Horst ook betoogt op Joop, maar het is strikt genomen geen antisemitisme. De staat Israël wordt namelijk bekritiseerd, niet het joodse volk. De linkse activist Frank van der Linde is zo verbolgen over de typering van Van der Heyde, dat hij dreigt met een klacht bij de Raad voor Journalistiek.

Wellicht loopt Van der Linde een beetje te hard van stapel. Maar toch, journalisten die een objectief verhaal willen schetsen van een bepaalde situatie dienen nauwkeurig te zijn in hun formuleringen. Ze moeten waardeoordelen zo veel mogelijk vermijden. Zulke oordelen zijn leuk voor een opiniestuk of voor gekleurde journalistiek, niet iets voor Nieuwsuur. En al helemaal niet bij deze uiterst gevoelige thematiek.