‘Wilders eist kans op rechts’, kopte De Telegraaf. Een kabinet met de PVV is behalve onmogelijk ook onwenselijk. Rechts moet dat helemaal niet willen.

 

Op 15 maart won de PVV veel minder zetels dan de partij had verwacht. Er waren voor de VVD, de grootste partij, daarom genoeg andere coalitiemogelijkheden om te proberen. Bovendien heeft de VVD, vanwege het opblazen door Geert Wilders van het kabinet-Rutte I in 2012 en vanwege zijn discriminerende standpunten, de PVV van te voren uitgesloten als coalitiepartner.

Wilders vindt dit uiteraard niet fijn, zijn partij wordt op deze manier immers naar de marge gemanoeuvreerd, en hij eist nu op hoge toon dat er ook naar een coalitie met de PVV moet worden gekeken. De vraag wat Wilders hier eigenlijk mee wil is een beetje lastig om te beantwoorden. Natuurlijk zegt hij dat hij wil regeren, maar de PVV houdt natuurlijk helemaal niet van regeringsverantwoordelijkheid omdat de partij dan mede verantwoordelijk wordt voor beleid waarop de kiezer kritiek kan hebben. De PVV vindt het veel fijner om vanaf de zijlijn dingen te roepen en nergens verantwoordelijkheid voor te dragen. Daarom was het eerste kabinet-Rutte voor de PVV ook zo fijn, want de PVV maakte dit rechtse kabinet mogelijk terwijl de partij geen officiële regeringsverantwoordelijkheid droeg en ‘slechts’ gedoogpartner was, zodat Geert Wilders en de zijnen vanuit de Kamer lekker tekeer konden op minister Gerd Leers en Mark Rutte en Maxime Verhagen nog meer onder druk konden zetten.

Mijn vermoeden is daarom ook dat de oproep van Wilders om te kijken naar een rechts kabinet een oproep voor de bühne is, een oproep niet aan Mark Rutte maar aan de ontevreden kiezers, de boze burgers. De burgers die twee week geleden een hilarische aangifte, vol spel- en taalfouten, deden tegen de Nederlandse staat omdat de PVV van de onderhandelingstafel werd uitgesloten. Wilders is helemaal niet bezig met de coalitie, maar met de positionering van de PVV voor de komende vier jaar. Doel is dat rechtse kiezers boos worden op de VVD (en het CDA), omdat de PVV wordt uitgesloten, zodat de PVV een nieuw verhaal heeft om telkens weer te vertellen als men aan het oppositievoeren is. Dit verhaal luidt: een rechts kabinet had best gekund, maar de VVD wilde dit niet, de rechtse kiezer is door de VVD verraden, je moet bij ons zijn. Wilders krijgt door dit spel te spelen ook de nodige media-aandacht, die hij hard nodig heeft omdat dandy Thierry Baudet op rechts nu telkens de show steelt.

Morgen, op zaterdag dus, komt er een groot interview met de PVV-leider in De Telegraaf.  Verwacht geen constructieve opstelling van Geert Wilders maar een boel woede en wrok. De Telegraaf citeert vandaag alvast uit het te publiceren interview van morgen, en dat citaat liegt er inderdaad niet om:

Dit is Rubberen Robbie, bezig met zijn enge, eigen premiersbelang.

Dit is Gekke Gerrit, bezig met zijn enge, eigen oppositiebelang.