BNNVARA-radioprogramma De Nieuws BV maakte vandaag bekend dat DENK vorig jaar het plan had om een nepadvertentie te plaatsen die de PVV in een kwaad daglicht zou stellen. Het ging om de tekst ‘Na 15 maart gaan we Nederland zuiveren’.

Dat iedereen nu over DENK heen valt is terecht. DENK is immers de laatste partij die boos mag zijn over zuiveringspraktijken. Welke Nederlandse partij verklikte Turks-Nederlandse Kamerleden die de Armeense Genocide hadden erkend aan Turkije? Welke partij steunde de zuiveringen van Erdogan na de mislukte coup van 2016, het opsluiten van duizenden politieke tegenstanders, waaronder journalisten, politici van andere partijen en journalisten? En welke partij heeft een ISIS-sympathisant een tijdlang op het partijkantoor laten werken?

Toch is het idee van een nepadvertentie wel grappig. De Partij van de Dieren die haar kiezers oproept Gremlins niet na middernacht te voeren; GroenLinks dat met terugwerkende kracht Hollandse helden genderfluïde wil maken (Wilhelmina de Zwijger, Michelle de Ruyter en Maxima Havelaar); D66 in een advertentie in het NRC-Handelsblad dat ze tegen het referendum zijn, en in een advertentie in de Volkskrant op dezelfde dag dat ze voor het referendum zijn. De mogelijkheden zijn eindeloos. Natuurlijk zijn er ook mooie advertenties voor DENK denkbaar. Sowieso een met de tekst ‘Wij ontkennen alles.’

De PVV is overigens verschrikkelijk hypocriet bezig. Geert Wilders publiceerde vorig jaar op Twitter een nepfoto, zogenaamd een grapje, waarop D66-leider Alexander Pechtold te zien was die te midden van radicale moslims pleitte voor ‘Sharia for the Netherlands’.

 

Afbeelding: Screenshot Facebook