Volgens de laatste peiling van Maurice de Hond, van 9 september 2018, groeit DENK van drie naar zes zetels als er nu Tweede Kamerverkiezingen worden gehouden. Het Forum voor Democratie gaat van twee zetels naar zestien.

 

De grote vraag is natuurlijk hoe betrouwbaar deze opiniepeiling is. Volgens de website Frontbencher, die de opiniepeilingen nauwgezet bijhoudt, krijgt DENK van I&O Research twee zetels, van Kantar Public drie zetels en van EenVandaag/IPSOS twee zetels. Het Forum voor Democratie staat in de peiling van  I&O Research op dertien zetels, en bij Kantar Public en EenVandaag/IPSOS allebei op negen. Voor de aanhangers van DENK en het Forum voor Democratie is het natuurlijk leuk  om alleen naar de peilingen van Maurice de Hond te kijken, maar dit is niet het complete plaatje.

Daarnaast: de zetels in de opiniepeilingen zijn virtuele zetels. D66 deed het in 2008 en 2009 ontzettend goed, met bijna dertig zetels in de peilingen, maar bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 haalde de partij er ‘slechts’ tien. Dat was meer dan een verdriedubbeling ten opzichte van het electorale resultaat van 2006, maar niettemin hadden Alexander Pechtold en de zijnen op veel meer gehoopt. Het kan heel goed zijn dat de virtuele zetels van DENK en het Forum voor Democratie in de peilingen van De Hond verdampen als er weer verkiezingen zijn, en het resultaat flink tegenvalt.

Toch zijn opiniepeilingen wel belangrijk. Ze peilen de stemming bij de kiezer. De PvdA zette in 2012 een prachtig resultaat neer, behaalde 38 zetels en kwam in de coalitie terecht, maar daarna maakte de partij in de opiniepeilingen een vrije val. Dit leidde tot negen zetels en een plekje in de oppositiebanken in 2017. Op dit moment doen CDA en D66 het ook niet goed in de opiniepeilingen, maar ze zijn niet in een vrije val terecht gekomen. Niettemin: mocht deze trend zich voortzetten dan hebben beide partijen wel een probleem. En vooral D66 kan in coalitieverband, als de partij het slecht in de peilingen doet, gekke sprongen maken.

Afbeelding: Screenshot Facebook