Enkele weken geleden sprak ik voor magazine De Kanttekening uitgebreid met Eildert Mulder, oud-redacteur bij het dagblad Trouw. In 2012 schreef Mulder het boekje Anders Breivik is niet alleen, waarin hij voorspelde dat de Noorse terrorist navolging zou krijgen. Mulder kreeg helaas gelijk. Brenton Tarrant, die vorige maand vijftig moslims vermoordde in Nieuw-Zeeland, droeg zijn 74 pagina’s tellende manifest The Great Replacement op aan Breivik.

 

Over Tarrants verhaal is door de Nederlandse media nauwelijks geschreven. Alleen Han van der Horst op Joop en voormalig Elsevier-journalist Nikki Sterkenburg in Vrij Nederland besloten het manifest van de massamoordenaar grondig te analyseren. Wat mij opviel, toen ik het manifest las, was dat Tarrant zo ideologisch was geworden, dat hij zijn gevoel voor menselijkheid had verloren. Dit gaat zelfs zo ver, dat hij het vermoorden van kinderen ideologisch goedpraat. Niet alleen de slangen moeten worden gedood, maar het slangennest moet ook worden vernietigd, omdat kleine slangen straks ook groot zullen worden.

Tarrant maakt zich vooral druk over de geboortecijfers. Witte mensen krijgen minder kinderen dan zwarte mensen en moslims, met witte genocide tot gevolg. Tegen dit scenario Tarrant wat doen. Daarvoor is een burgeroorlog nodig. Die er toch wel zal komen, maar liever nu dan later omdat ‘onze’ kansen nu beter zijn. Straks is het te laat. Volgens Tarrant zijn vluchtelingen en andere migranten geen mensen, maar invaders die bestreden moeten worden. Mensen die pleiten voor een humaan vluchtelingenbeleid zijn traitors, waarmee later afgerekend moet worden. Tarrant beschouwt zich – in navolging van Breivik – als een vrijheidsstrijder die alvast met de oorlog begint, voordat het te laat is en de invaders ons helemaal uitgeschakeld hebben. Breivik besloot in 2011 om de ‘verraders’ te vermoorden, of beter gezegd hun kinderen, de socialistische jongeren die straks de nieuwe linkse leiders zouden worden. Hij roeide het slangennest uit. Tarrant haat de verraders ook het meest, maar vond het vermoorden van de ‘invaders’ belangrijker, omdat het er zo veel waren, volgens hem dan. Tevens hoopt Tarrant dat hij – net als zijn grote voorbeeld Breivik dus – andere extreemrechtse terroristen zal inspireren tot nieuwe terreurdaden.

Het gedachtegoed van Breivik, Tarrant en andere extreemrechtse massamoordenaars (ik noem Dylann Roof, die in 2015 negen Afro-Amerikaanse kerkgangers vermoordde, met als oogmerk een rassenoorlog te ontketenen) wordt door meer mensen aangehangen dan door de terroristen alleen. De angst dat ‘wij’ zullen worden ‘omvolkt’ als gevolg van de ‘massamigratie’ is een belangrijk thema geworden in het radicaal-rechtse wereldbeeld. Het Forum voor Democratie, de PVV, veel anonieme twitteraars met een Nederlandse en een Israëlische vlag in hun profiel en last but not least doctor Sid Lukassen waarschuwen voor de Untergang des Abendlandes. Zeer verontrustend zijn de recente activiteiten van Identitair Verzet, een extreemrechtse protestbeweging die acties tegen moskeeën organiseert. Leden van de Nederlandse tak van deze beweging zijn naar Frankrijk gegaan, om een soort van militaire training te krijgen. Als de ‘clash’ komt dan zullen zij klaarstaan om te strijden, zo is de gedachte.

De AIVD en onderzoekers die zich met terrorisme bezighouden hebben zich te lang eenzijdig gefocust op moslimfundamentalisten. Natuurlijk zijn IS-strijders die mogelijk naar Nederland terugkeren een groot veiligheidsrisico en moeten zij worden gemonitord, niettemin is terrorisme niet iets exclusief islamitisch. Sterker nog, de aanslagen van Breivik, Tarrant en anderen en de verdere radicalisering van extreemrechtse groeperingen moeten Den Haag alarmeren. Het gevaar van een aanslag door extreemrechts, gepleegd op moslims of op de zogenaamde verraders, mag niet onderschat worden. Den Haag moet daarom meer werk maken van de bestrijding extreemrechts. De AIVD moet meer geld krijgen om naar extreemrechts onderzoek te doen, tegelijk moet de extreemrechtse ideologie – die vooral bestaat uit complottheorieën, nepnieuws en racisme – steviger worden bestreden, onder andere via het onderwijs. Leerlingen die kritisch leren te denken kunnen de onzin van complottheorieën doorzien.