CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is dit weekend in ernstige verlegenheid gebracht door onthullingen in de NRC. De krant wist te melden dat Omtzigt op een bijeenkomst met nabestaanden van de MH17-ramp een valse getuige van de ramp heeft laten spreken. 

Niet alleen had Omtzigt de man van tevoren geïnstrueerd over de woorden die hij uit moest spreken, ook deed hij hierna net alsof de informatie voor hem ook nieuw was. Een weloverwogen actie die Omtzigt op Twitter probeerde te downplayen als ”onzorgvuldigheid”. Maar hij heeft dit alles juist ontzettend zorgvuldig aangepakt. Hij staat er bovendien al langer om bekend dat hij complotten over MH17 aanzwengelt en desinformatie verspreidt.

Het is niet zo dat dit alles Omtzigt is overkomen. Hij is niet in de luren gelegd door de man in kwestie, maar heeft proactief bijgedragen aan het verspreiden van de valse informatie. Zo wist Omtzigt dat de ”getuige” in kwestie helemaal niet zelf aanwezig was op de rampplek, maar zijn vrouw. Toch stond in de instructie-sms van Omtzigt dat hij moest zeggen dat hij de ramp zelf gezien had.

Je zou dus zeggen dat het einde van zijn politieke loopbaan genaderd is. Toch zit het CDA met hem in een lastig parket. Als hij uit de fractie gezet wordt, maar zijn zetel behoudt, dan verliest de coalitie haar meerderheid. Het valt dus te hopen dat Omtzigt de eer aan zichzelf houdt en de Tweede Kamer verlaat. Omtzigt heeft echter een groot aantal voorkeurstemmen gekregen bij de verkiezingen in maart, dus wanneer hij dit niet doet heeft hij wel een stevige poot om op te staan. Het maakt de situatie er niet makkelijker op.

Voorlopig lijkt het er echter op dat Omtzigt ”gewoon” onderdeel van de CDA-fractie uit blijft maken. Sterker nog: een woordvoerder liet zaterdagmiddag weten dat hij zelfs woordvoerder in het MH17-dossier mag blijven. Onbestaanbaar. Hoe kan Omtzigt na deze onthullingen überhaupt de nabestaanden nog onder ogen komen? Omtzigt laat zich er graag op voorstaan dat hij de onderste steen boven wil halen, maar brengt de nabestaanden op deze manier alleen maar extra leed toe.

Dat het CDA Omtzigt niet zomaar wegstuurt valt te begrijpen, maar dat hij zelf weigert om politieke conclusies te trekken is al bijna even schaamteloos als zijn kwalijke opzet in het MH17-panel zelf. Om nog maar te zwijgen van zijn poging om op Twitter het schandaal aan te grijpen om zichzelf in een positief daglicht te stellen: de hardwerkende waarheidsvinder die te enthousiast is geweest. Omtzigt is op alle fronten door de mand gevallen.