In 1963 hield de Franse president Charles de Gaulle met zijn ‘nee’ het lidmaatschap van Groot-Brittannië tot de Europese Gemeenschappen, omdat de Britten te veel onder Amerikaanse invloed zouden staan. Gisteren zei de Nederlandse premier Mark Rutte ‘nee’ tegen de Amerikaanse president Donald Trump, die van plan is zijn importtarieven hoog te houden.

 

Behalve dat ze allebei ‘nee’ hebben gezegd houdt hier de vergelijking tussen Rutte en De Gaulle op. Mark Rutte komt namelijk op voor het algemene belang, het belang van de EU en Amerika, terwijl Charles de Gaulle met zijn ‘nee’ de Britten liep te pesten en de Franse chauvinist uithing. Sterker nog, Nederland is in de ogen van de Amerikanen zo onbelangrijk, dat de New York Times meende dat Rutte de minister-president van Denemarken was en The Washington Post per abuis dacht dat onze premier een kandidaat-rechter voor het Amerikaanse hooggerechtshof was. Niet alleen conservatieve republikeinen weten veel te weinig over de wereld buiten Amerika, dit is een breder probleem.

Mark Rutte heeft, behalve dat hij met zijn ‘nee’ indruk maakte op de progressieve website The Huffington Post, toch wel iets wezenlijks bereikt in op bezoek in het Witte Huis. Nederland gaat volgend jaar een groot internationaal zakencongres organiseren, Global Entrepreneurship Business Summit. Dat is goed voor onze handel.

Misschien laat de topontmoeting tussen Rutte en Trump iets zien over de internationale verhoudingen, anno nu. Rutte staat voor het constructieve internationalisme van de kleine democratische landen, die hechten aan internationale afspraken, omdat zulke afspraken goed zijn voor de vrede in de wereld en voor de handel. Trump staat, net als De Gaulle toentertijd, voor het bekrompen nationalisme van de grootmachten, die denken dat ze met hun spierballen alles kunnen bereiken. In de leer van de internationale betrekkingen wordt deze politiek realisme genoemd, maar met realisme heeft het weinig te maken. Door muren op te werpen worden de onderlinge verhoudingen tussen landen slechter, wat uiteindelijk ook gevolgen heeft voor de economie van grote landen.

Het is daarom te hopen dat Amerika en de EU eruit gaan komen. Isolationisme en chauvinisme zijn goed voor het ego, maar slecht voor de zaken.

 

Afbeelding: Screenshot Twitter