De Nederlandse Leeuw is in opspraak. De rechtse denktank van ondernemer Rutger van den Noort heeft voor zijn ‘National grassroots event’ van 19 januari 2018 namelijk extreemrechtse sprekers uitgenodigd. Hebben we te maken met een bruine leeuw?

 

Blogger Ikje Ergens, die nauwgezet extreemrechtse activiteiten in Nederland monitort, heeft op Twitter de aanval geopend op De Nederlandse Leeuw. Een organisatie die zich als politiek onafhankelijk presenteert nodigt voor een bijeenkomst over de vluchtelingencrisis een boel uiterst rechtse sprekers uit – waaronder complotdenker Sid Lukassen van Avondland en Identiteit en de Vlaamse islamcriticaster Wim van Rooy die moslims het liefst massaal wil opsluiten – en heeft er kennelijk zelfs geen problemen mee om met Jodenhater Peter Stuivenberg in zee te gaan. In zijn boek De Boogeyman voert Stuivenberg als bronnen verschillende Holocaustontkenners op en verwijst hij ook naar de antisemitische complottheorie De Protocollen van de Wijzen van Zion.

Stuivenberg

Uiteraard is De Nederlandse Leeuw geheel vrij in het organiseren van evenementen. Dat even voorop. De organisatie misleidt buitenstaanders echter door zichzelf voor te doen als neutraal, als a-ideologisch en a-politiek, terwijl het doel duidelijk is het meer salonfähig maken van alt-rechtse ideeën. Het is geen toeval dat de eerste ‘grassroots’-bijeenkomst over het vluchtelingenvraagstuk gaat en er bijna uitsluitend zeer rechtse sprekers worden uitgenodigd. De meest linkse spreker van het stel, ex-PvdA’er Jacques Monasch, is ook geen voorstander van een ruimhartig vluchtelingenbeleid en sloot als voorman van de politieke partij Nieuwe Wegen de PVV niet uit als coalitiepartner. De discussie gaat hierdoor wel heel duidelijk een zekere richting op.

De organisatoren van het event zijn ook niet bepaald neutraal. Initiatiefnemer Rutger van den Noort schrijft op de opiniewebsite Opiniez geharnast rechtse artikelen, onder andere over een mogelijke staatsgreep in ons land. Zijn assistent Elisabeth Hunyadi (ex-VVD) retweet op Twitter regelmatig de anti-immigratiejournalisten Wierd Duk en Joost Niemöller, de laatste is zelfs in de ogen van De Dagelijkse Standaard ontspoord. Ook heeft Hunyadi waardering voor Tom Zwitser, een uiterst rechtse denker die in 2011 (net als Erik van Goor en Marcel Bas) het manifest 2083 van de extreemrechtse terrorist Anders Breivik toegezonden kreeg.

Maakt dit De Nederlandse Leeuw tot een bruine leeuw? Nee. Dan zou men als organisatie racistische ideeën openlijk moeten uitdragen en verdedigen. Dat doet men gelukkig niet. Maar om de Nederlandse Leeuw hangt wel een onfrisse geur. Om die geur weg te nemen moeten er twee dingen worden gedaan:

  1. Hou op met dat toneelspel en zeg gewoon dat je een rechtse organisatie bent, die nationalistische ideeën wil verspreiden.
  2. Nodig figuren die zonder twijfel extreemrechts zijn, als Peter Stuivenberg en Wim van Rooy, niet als sprekers uit.

 

Update 12:25: De Nederlandse Leeuw heeft na de ophef besloten om Peter Stuivenberg toch niet uit te nodigen als spreker. Van Rooy blijft echter wel als spreker staan.

Leeuw

Leeuw