De Dagelijkse Standaard wil het liefst een kabinet met de PVV, het Forum voor Democratie en de SGP. Blijkbaar is dit de enige optie nu de coalitie met GroenLinks mislukt is.

Sommige weblogs kun je niet op realisme betrappen. De Joop pleitte gisteravond voor een links kabinet met CDA en zonder de VVD, maar dat het CDA hier uiteraard helemaal niet op zit te wachten vertelden ze er niet bij. De Dagelijkse Standaard maakte het echter nog bonter, door gisteravond te ijveren voor een coalitie met de PVV, het Forum voor Democratie en de SGP. De redactie van DDS, die zegt zich ook op rechtsliberalen te richten, droomt dus van een coalitie met drie partijen die antiliberaal zijn en wil het gelijkheidsidee, een belangrijk grondbeginsel van onze rechtsstaat, afschaffen.

Redacteur Tim Engelbart schrijft:

Als VVD en CDA écht iets willen doen aan de open grenzen van Nederland, hebben ze geen andere keuze dan GroenLinks in te ruilen voor de PVV en het FVD. (…)  Behalve de centrum-rechtse VVD en CDA die sowieso gegarandeerd lijken van een plek in het aankomende kabinet, willen alleen de PVV, FVD en – onder voorwaarden – de SGP de grenzen sluiten en de immigratiewetgeving aanscherpen. Meer smaken heb je in Nederland eigenlijk niet.

Nu snap ik dat Mark Rutte heeft gezegd dat de kans dat hij in het regeringsbootje stapt met Geert Wilders zo’n beetje “nul” is, hij heeft nu ook gezegd dat hij wil dat Nederland de migratiecrisis eens wat verder gaat sluiten. Die twee dingen gaan met de huidige samenstelling van de Tweede Kamer simpelweg niet samen. Rutte heeft dus maar één keuze als hij z’n woorden van vandaag gestalte wil geven, en dat is straks gaan onderhandelen met CDA, PVV, SGP en FVD. Het is dat, of straks tóch weer een centrum-links en boterzacht migratiebeleid hanteren met de ChristenUnie of de PvdA. Kiezen of delen!

Blijkbaar is de vluchtelingencrisis/de immigratie, het thema waarop de onderhandelingen met GroenLinks vastliepen, het belangrijkste politieke thema voor De Dagelijkse Standaard. Omdat GroenLinks, D66, de Partij van de Arbeid en ook de ChristenUnie geen rechts immigratiebeleid willen voeren moeten VVD en CDA dus in zee met antiliberale partijen. DDS wil met Beëlzebub (antiliberale partijen) de ‘duivel’ (het gevaar van radicaal-islamitische migranten) uitdrijven. Dat is geen goed idee.

Nederland is een coalitieland. Het komt hier niet voor dat één kant van het politieke spectrum de andere kant helemaal domineert. Dat leek alleen zo het geval te zijn tijdens het kabinet-Den Uyl, dat echter ook gesteund werd door de christelijke partijen KVP en ARP (twee van de drie voorlopers van het CDA), en het kabinet-Rutte I dat leunde op de gedoogsteun van Geert Wilders en zijn PVV. Beide kabinetten, Den Uyl en Rutte-I, zorgden voor veel polarisatie in de samenleving en wisten weinig te bereiken. Beide kabinetten kwamen ook vroegtijdig ten val: het kabinet-Den Uyl in 1977 vanwege de grondpolitiek, het kabinet-Rutte I omdat Geert Wilders de stekker eruit trok (wat trouwens niet te danken was aan Jolande Sap, maar dat terzijde).

Willen we een kabinet hebben dat Nederland echt goed vertegenwoordigt dan moeten links en rechts samenwerken. De reden dat regeren met GroenLinks geen goed idee is komt omdat deze partij met haar nogal radicale progressieve standpunten zeer afwijkt van wat de mainstream in Nederland vindt, en haar minderheidsmening aan de rest van ons land dreigt op te leggen. Maar iets soortgelijks is er aan de hand als de PVV in het kabinet komt. Met het cruciale verschil dat de PVV weinig opheeft met de rechtsstaat, met het idee dat vluchtelingen en moslims gelijkwaardige mensen zijn en dat de islam hier ook recht van bestaan heeft. Het Forum voor Democratie vist in eenzelfde vijver als de PVV, alleen dan gevuld met groene kikkers, en de SGP publiceerde vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen een geruchtmakend anti-islammanifest. Regeren met deze drie partijen, hoe grappig Dion Graus, Thierry Baudet en Menno de Bruyne ook zijn, is geen goed idee. Om Gandalf correct te citeren:

You shall not pass.