De meest bizarre redenering van de zomer is gemaakt door Tim Engelbart. Volgens de DDS-redateur mag VVD-coryfee Hans Wiegel niet zeggen dat Thierry Baudet nooit premier wordt, want Wiegel zelf is ook nooit premier geworden.

Volgens Wiegel is Baudet veel te ongedurig. Politiek is volgens Wiegel niet alleen maar glitter en glamour, maar ook hard werken. Hoewel de politiek van karakter is veranderd draait het niet alleen maar om het beeld, volgens Wiegel. Baudet onderschat deze kant van de politiek.

Uiteraard wekte Wiegel, die zijn uitspraken deed in het EO-programma Dit is de Dag, de toorn van De Dagelijkse Standaard. Alles wat Baudet doet is goed en wie daar kritiek op heeft moet worden aangevallen, soms ook persoonlijk. Daarom ook de hoogst bizarre aanval op de VVD-legende, die dankzij zijn charismatische leiderschap de VVD twee keer een schitterende verkiezingsoverwinning bezocht. In 1972 won de partij zes zetels (van 16 naar 22) en in 1977 weer (van 22 naar 28). Maar omdat Wiegel nooit premier werd, alleen vice-premier onder Dries van Agt, heeft hij volgens Engelbart geen recht van spreken. De DDS-redacteur schrijft:

Maar daarnaast is de voorspelling van Wiegel ook gewoon een beetje vreemd. Want wat herinneren we ons nog van de kabinetten-Wiegel I, II, III en IV? Oh ja, maar weinig. Of eigenlijk niets: want die kabinetten zijn er nooit geweest. Hans Wiegel heeft een carrière gebouwd op commentaar leveren vanuit de marge, terwijl zijn eigen verdienste een ministerpost was in een kabinet dat constant overhoop lag met de Kamer en voor welke het altijd Sinterklaas was, getuige het feit dat de staatskas graag werd gebruikt voor allerlei cadeautjes en grote uitgaven.

Wat bedoelt Engelbart nou met Sinterklaas? Zo noemde Wiegel zijn tegenstrever PvdA-premier Joop den Uyl. Bedoelt Engelbart nou dat Wiegel vice-premier was onder Den Uyl? Het kabinet-Van Agt I was niet het kabinet dat ging ‘puinruimen’, wat Wiegel er van maakte, maar gratis geld en leuke dingen voor linkse mensen behoorden steeds meer tot de verleden tijd toen.

Maar wat dan nog? Een oud-politicus, die heel lang in Den Haag heeft rondgelopen en door vriend en vijand werd geroemd om zijn kennis en kunde, kun je niet zo makkelijk wegzetten. Het kan natuurlijk wel, vrijheid van meningsuiting enzo, maar het is echt volkomen stupide. Wiegel is een beetje de Femke Halsema van rechts. Zeer getalenteerd, zeer geliefd bij de eigen achterban en met veel inzicht in het politieke spel, en daarom een interessante politiek commentator.

Met de redenering van Tim Engelbart zou Johan Cruijff zijn mond moeten houden tijdens het WK en niks mogen zeggen over de prestaties van andere voetballers, omdat het Nederlands Elftal in 1974 de finale verloor van West-Duitsland. Terwijl Cruijff de beste voetballer van zijn tijd was en als voetbalcommentator ook altijd de moeite waard.

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons