De Socialistische Partij behoort niet bepaald tot de gevestigde partijen. De partij van Lilian Marijnissen is immers nooit in het regeringsbootje gestapt, wat bijvoorbeeld zelfs de ChristenUnie wel (twee keer!) heeft gedaan. Ook zijn er geen SP-burgemeesters. 

 

Daarom is het komisch dat De Dagelijkse Standaard vandaag schreef dat Emile Roemer, die tijdelijk burgemeester van Heerlen is geworden, zijn nieuwe baantje dankt aan het ‘partijkartel’. SP-politici wilden in het verleden namelijk nooit burgemeester worden, want ze vonden de benoeming door de regering achterkamertjespolitiek.

Het is natuurlijk interessant dat Roemer deze traditie doorbreekt, hoewel tijdelijk. Om de benoeming van de voormalige SP-leider echter te zien als een snood complot van het zogenaamde partijkartel om een falende partijleider te belonen is echt hilarisch. Roemer is geen lid van de PvdA.

We wensen Emile Roemer veel plezier met zijn nieuwe functie. En Michael van der Galien veel succes met het proberen te schrijven van politieke analyses die hout snijden.

Foto: © Ewout Klei