Viktor Orbán, de omstreden Hongaarse premier die de Amerikaanse miljardair George Soros de schuld geeft van de vluchtelingencrisis, is een held bij geharnast rechts. Zijn complottheorieën en zijn autoritaire, antiliberale beleid neemt men op de koop toe.

 

Bij geharnast rechts heerst het pessimisme. We worden bedreigd, door de moslims. De zorgen over de vluchtelingencrisis en de fundamentalistische islam zijn niet altijd onterecht, maar geharnast rechts slaat hierin helemaal door. Zo ook Viktor Orbán, de minister-president van Hongarije. De integratie van moslims is volgens hem overal mislukt. Voor West-Europa, waar de secularisatie hard heeft toegeslagen, is er volgens hem geen toekomst meer. Die moet nu worden gezocht in het christelijkere Oost-Europa, dat hij beschouwt als een bolwerk tegen de islam.

De uiterst rechtse opiniewebsite De Dagelijkse Standaard staat positief tegenover de paranoiapolitiek van Viktor Orbán. Hoofdredacteur Michael van der Galien steunt de Hongaarse hetze tegen Soros, die volgens Orbán het brein is achter de vluchtelingencrisis (door Van der Galien uiteraard ‘massa-immigratie’ genoemd). Lars Benthin pakte het gisteren wat voorzichtiger aan en schreef een epistel waarin hij begrip toonde voor Orbáns complottheorieën over immigratie, islam en christendom:

Of je nu een zware cultuurpessimist bent of toch nog de hoop hebt op saamhorige West-Europese landen, iedereen kan wel zien dat er afgelopen decennia en vooral de afgelopen jaren drastische culturele veranderingen zijn geweest. Of het nu de secularisatie is van West-Europa of de groei van het aantal moslims, samenlevingen lijken gewoon niet op wat ze zijn geweest. (…)

Orbán heeft ook zeker een punt als het gaat om de vermeende ‘culturele zelfmoord’ van West-Europa, of je het nu drastisch bekijkt of zelfs maar met een zeer relativerende blik. Of het met opzet gebeurt of niet, dat maakt niet uit. Het gebeurt en laten we dat nu eens serieus nemen.

Maar de vraagstukken over islam, immigratie en integratie worden heel serieus genomen. En we zijn best kritisch geworden. Al sinds eind jaren negentig, toen de strenge asielwet werd aangenomen die immigratie uit Derde Wereldlanden drastisch beperkte. En nu ook valt de vluchtelingenstroom weer behoorlijk mee. ‘Nederland islamiseert niet door ‘massamigratie’ van ‘partijkartel”, schreef de website 925 enkele maanden geleden terecht. Bovendien is GroenLinks, de partij die het meest ruimhartige beleid ten aanzien van vluchtelingen voorstaat, niet voor niets uit het formatieoverleg gestapt. De uiterst principiële (en onrealistische) ideeën van deze partij, die GroenLinks het liefst aan de rest van Nederland wil opleggen, worden niet door de andere partijen gedeeld. Het valt in Nederland best wel mee.

Daarenboven zorgen geharnast rechtse antwoorden op deze complexe vraagstukken alleen maar voor nog meer ruis. Geert Wilders en Thierry Baudet komen niet met oplossingen maar met complottheorieën. Viktor Orbán doet precies hetzelfde. Ze spelen in op de angstgevoelens van mensen, angsten waar ze misschien zelf ook in geloven, en denken daarmee hun land een goede dienst te bewijzen. Het tegendeel is waar. Angst is een hele slechte raadgever. We moeten ons niet laten leiden door emotie. Door ons alleen maar te focussen op wat er slecht gaat/zou gaan en beweren dat ‘de’ islam niet compatibel is met onze open, democratische samenleving, versterk je het negatieve alleen maar. Ik pleit uiteraard niet voor een naïef linkse politiek, maar voor een open houding naar de uitdagingen van onze tijd. Xenofobe angstfantasieën helpen ons geen millimeter verder.

 

Afbeelding: Wikipedia / Wikimedia Commons