Ophef: Ilhan Tekir, die uit de GroenLinks-fractie van Gorinchem was gezet omdat hij sympathiseerde met Erdogan, is nu lijsttrekker geworden van de lokale D66-lijst. Dit maakte Elsevier vandaag bekend. Wat vindt D66 landelijk van Tekir?

Ilhan Tekir werd in de zomer van 2016, niet lang de mislukte staatsgreep tegen Erdogan, geïnterviewd door de Volkskrant. Hij was toen nog gemeenteraadslid van GroenLinks in Gorinchem. Naar aanleiding van dit interview, waarin Tekir zich positief uitliet over Erdogan en vertelde op de AKP te hebben gestemd, besloot GroenLinks hem – na enkele gesprekken – uit de fractie te zetten. Nu blijkt Ilhan Tekir opeens lijsttrekker te zijn geworden van D66 in Gorinchem. Hoe kan dat?

De persvoorlichter van D66 wijst mij op een tweet die Ilhan Tekir zojuist heeft gemaakt:

De D66-voorlichter vervolgt: ‘Ilhan Tekir heeft op twitter afstand genomen van Erdogan. Dit is hoe wij Ilhan kennen. Het is voor ons geen issue. Wij maken ons er niet druk over. De Volkskrant heeft het interview van een paar jaar geleden met Tekir bovendien gerectificeerd.’

Maar wat als Ilhan Tekir straks, als D66-politicus, positieve dingen over Erdogan zegt, of zich negatief uitlaat over Koerden, of de Armeense genocide ontkent? De voorlichter van D66 wil daar niet echt een antwoord op geven: ‘Dat is niet aan de orde. Ik ga hierover niet speculeren. Dit soort situaties zullen niet voorkomen.’ Maar gaat D66 Ilhan Tekir extra monitoren? ‘Nee.’ En dat tweetje, is dat niet geschreven na een telefoontje vanuit het partijbureau of de Tweede Kamerfractie? De voorlichter grinnikt hoorbaar en antwoordt vervolgens: ‘Dit is wat Ilhan Tekir zelf vindt.’

D66 heeft dus heel snel aan damage control gedaan, met als doel om de kwestie zo klein mogelijk te maken. Of de kwestie werkelijk zo klein is valt uiteraard te bezien. Maar gezien het feit dat Tekir zegt kritisch te zijn op Erdogan en zegt te betreuren dat de democratie en de rechtsstaat in Turkije onder druk staan lijkt het erop dat de kwestie is opgelost. Voorlopig.