Theo Hiddema van het Forum voor Democratie sprak in de Tweede Kamer over ‘de trotse, fiere neger’. Volgens Parool-columnist Theodor Holman was er niks mis met deze term, maar D66-Kamerlid Jan Paternotte ontwaart in de FvD-uitlatingen een patroon dat hem verontrust.

 

Volgens Paternotte passen de uitlatingen van Hiddema in een reeks van uitspraken en voorstellen, gedaan door het Forum van Democratie en zijn bondgenoot Leefbaar Rotterdam. Hiddema’s ‘trotse, fiere neger’ staat niet op zichzelf, maar moet bekeken worden in het licht van Thierry Baudets waarschuwing over ‘homeopathische verdunning’ en de discriminerende voorstellen van Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam om islamitische ondernemers een vergunning om een winkel te openen te weigeren, zodat een ‘Nederlandse’ ondernemer zich op die plek kan vestigen.

Dog whistles, hondenfluitjes, worden dit soort kreten in de Verenigde Staten genoemd. Bedoeld om te appelleren aan halfbewuste gevoelens van wantrouwen tegen een bepaalde groep, om hun geloof of hun huidskleur.

Al te openlijk racistisch is het Forum voor Democratie niet, maar door op deze indirecte manier toch op primitieve gevoelens in te spelen maakt de partij van Hiddema en Baudet zich schuldig aan racisme. Jan Paternotte noemt de Alt-Rechtse beweging niet in zijn artikel, maar schimmige genootschappen als Erkenbrand zijn juist vanwege deze hondenfluitjes fan van Thierry Baudet.

Ten slotte heeft Thierry Baudet enkele jaren geleden, toen hij nog geen politicus was, in een Radio-uitzending letterlijk gezegd: ‘Ik wil niet dat Europa afrikaniseert’ en ‘Ik wil dat Europa dominant blank en cultureel blijft zoals het is’. Jan Peternotte noemt ook deze citaten niet in zijn stuk, maar deze foute uitspraken bevestigen het punt dat de D66-parlementariër maakt, namelijk dat Hiddema’s uitspraken minder onschuldig zijn dan dat ze misschien lijken.