Deze week maakte de Europese Commissie bij monde van Frans Timmermans maar weer eens duidelijk dat het harde sancties zal implementeren tegen EU-lidstaat Polen wanneer het volhardt in de anti-democratische en anti-rechtsstatelijke maatregelen onder leiding van de huidige conservatieve regering. Ook het aan banden leggen van de vrije pers baart de Commissie terecht ernstige zorgen.

Direct buitelden de EU-haters weer over elkaar heen om hun gal te spugen over met name Timmermans. De Nederlandse Eurocommissaris zou autoritair zijn, hij zou de soevereiniteit van Polen schenden en bovendien zou hij de westerse cultuur bedreigen. Dat laatste is misschien nog wel het meest lachwekkend.

Uiterst rechtse politici als Geert Wilders en Thierry Baudet hebben meer dan eens hun mond vol over de westerse cultuur die beschermd moet worden. Maar als er iemand is die zich inzet voor die westerse normen en waarden, dan is het Frans Timmermans wel. Meer dan Wilders en Baudet ooit in hun leven zullen doen. Het met hand en tand verdedigen van de liberale democratie en de rechtsstaat is bij uitstek iets wat hoort bij het beschermen hiervan. De PVV en het FvD lijken eerder de omgekeerde weg te willen bewandelen.

Ik ben overigens allesbehalve fan van Timmermans. Hij komt op mij over als een pedante, ietwat wereldvreemde politicus die bovendien nogal opportunistisch is. Maar als Eurocommissaris heeft hij de plicht om lidstaat Polen te wijzen op de waarden waar het zelf ooit voor getekend heeft. Timmermans en de Commissie zouden geen knip voor de neus waard zijn wanneer zij Polen haar goddelijke gang zouden laten gaan. Je hoeft geen fan van Timmermans te zijn om hem in deze kwestie ten volle te steunen. Er is bovendien geen enkele sprake van dat de soevereiniteit van Polen zou worden geschonden: het land heeft zelf gekozen voor een EU-lidmaatschap. En daar horen nu eenmaal bepaalde regels bij. Aan die regels voldeed het land ooit, maar onder de huidige regering zet het land een groot aantal stappen terug in de tijd. De Commissie heeft dan het recht om door middel van een inbreukprocedure aan de rem te trekken.

De voorspelbare criticasters die nu vol op het orgel gaan tegen Timmermans omdat hij zich uitspreekt tegen het uitkleden van de democratie, zouden zich nog maar eens achter de oren moeten krabben wanneer zij zich beklagen over het verval van de westerse cultuur, normen en waarden. Bij populistische partijen zijn die allesbehalve veilig, terwijl Timmermans ze verdedigt. De omgekeerde wereld.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons