Frederik Jansen, voorzitter van de jongerenorganisatie van Forum voor Democratie, sprak vorige week over ‘clownworld’. Volgens de Volkskrant is dit ‘een omstreden term uit de alt-right scene die politieke correctheid bespot’. Wat bedoelen alt-rechtse mensen eigen met clownworld? En waarom komt de voorzitter van de JFVD opeens met deze term?

 

Alt-right is een afkorting van alternative right, alternatief rechts. Deze stroming is de facto extreemrechts, racistisch, anti-islam, anti-homo en anti-vrouw, maar maakt in tegenstelling tot ‘gewoon’ extreemrechts veelvuldig gebruikt van memes. Een meme is een plaatje of een filmpje dat via het internet heel snel verspreid wordt. Een bekende meme van de alt-right is Pepe, een groene kikker, die symbool staat voor racisme en antisemitisme. Pepe lijkt onschuldig, maar de kikker wordt soms ook als Jood, nazi, Donald Trump of zwarte man afgebeeld, met als doel om de racistische boodschap van de alt-right sneller te verspreiden. Vanaf april dit jaar duikt vaak de meme op van Pepe met een rode neus, die honk honk zegt als hij erop drukt, en haar in alle kleuren van de regenboog. The Honkler. Dit is de meme van clownworld, een nieuwe substroming binnen de alt-right.

De omschrijving van de Volkskrant is niet onjuist, maar allesbehalve volledig. Clownworld drijft inderdaad de spot met politieke standpunten van cultureel-links, maar koppelt hier een nihilistisch wereldbeeld aan. En we krijgen er gratis homohaat, transhaat en de complottheorie van white genocide bij. Clownworld, letterlijk clownwereld, is het geloof dat de wereld gek is geworden en dat de strijd hiertegen zinloos is, zodat je beter cynisch kunt zijn. De term ontstond als reactie op voorleesmiddagen in de Verenigde Staten, waar drag queens kinderen een verhaaltje voorlazen in de bibliotheek. Het feit dat transseksuelen dit mochten doen vonden enkele alt-rechtse activisten belachelijk, vandaar dat ze besloten om zich als clowns te verkleden als protest. Drag queens zouden op clowns lijken, en omdat onze samenleving transseksuelen, homoseksuelen, lesbiennes en anderen tolereert zouden we degenereren en moreel corrumperen, met als gevolg een decadente maatschappij die ontmand is en daarom weerloos is voor de invasie van niet-witte vreemdelingen die ons overspoelen. De op het eerste gezicht vrolijke clowns staan dus symbool voor een homofoob en racistisch wereldbeeld.

Pepe met een rode neus en regenbooghaar is een karikatuur van homoseksuelen en transgenders. Alt-rechtse activisten willen de regenboog als symbool terugveroveren op de homobeweging.

Frederik Jansen onderschrijft het nihilisme van clownworld niet. Het Forum voor Democratie gelooft immers in verandering, dat Nederland nog kan worden gered, onze ‘boreale beschaving’. Dat hij de term clownworld echter gebruikt wijst er echter op dat het FvD qua politieke taal in het alt-rightdiscours zit en uit dit discours termen haalt om de politiek-maatschappelijke situatie mee te analyseren. Dit is te vergelijken met progressieve partijen en politici, die nu praten over intersectionaliteit en en mansplaining (PvdA-senator Mei Li Vos). Forum voor Democratie is, in tegenstelling tot de PVV, moreel conservatief. Dat Thierry Baudet in zijn essay in American Affairs abortus, euthanasie en vrouwenemancipatie ter discussie stelde staat niet op zichzelf. Het Forum voor Democratie wil de moraal weer terugdraaien. Pim Fortuyn en ook Geert Wilders accepteerden abortus, euthanasie en het homohuwelijk, Thierry Baudet is net als Amerikaanse, Franse en andere populisten tegen de progressieve ethiek. Vandaar ook zijn steun aan de ultra-katholieke organisatie Civitatis Christiana (van Cultuur onder Vuur en Gezin in Gevaar), waarvoor Baudet – zo maakte NRC deze week bekend – in 2015 sprak.

 

Clownworld zien we ten slotte ook op Twitter voorbij komen. Arend-Jan Smit, columnist bij Opiniez is een groot fan van het concept clownworld en heeft in zijn Twitterprofiel een smiley van een clown en een van een wereldbol staan, clownworld dus.

Clownworld is vooral anti-trans en anti-homo.

Ook is clownworld tegen sociale wetenschappen, die ervan worden beschuldigd heel links te zijn.

Tevens is de aandacht die er is voor klimaatverandering het ‘bewijs’ dat we in clownworld leven.

Overigens onderschrijft Smit het racistische element in clownworld niet. Hij ziet de alt-rechtse meme vooral als iets onschuldigs.