De Dagelijkse Standaard komt een keer met echt nieuws. Tegen DDS-verslaggever Tim Engelbart zegt Gert-Jan Segers dat hij de PVV niet categorisch afwijst als coalitiepartner, hoewel de ChristenUnie-leider de kans op een kabinet met de PVV bijzonder klein acht.

 

Noem mij principieel, maar ik ben fel tegen een coalitie waar de PVV deel van uitmaakt, al dan niet in een gedoogconstructie. We mogen ons regeringsbeleid namelijk niet afhankelijk maken van een politieke partij die de rechtsstaat wil afschaffen. Ik meende dat de ChristenUnie dit inmiddels ook vond, maar blijkbaar was ik te optimistisch.

Tegen Tim Engelbart zei Segers vandaag:

Wij hebben geen structureel boycot van welke partij dan ook. Ik acht de kans op een coalitie met de PVV niet groot. Maar geen structureel ‘njet’.

Dit klinkt natuurlijk heel open en tolerant, maar het is in werkelijkheid heel naïef van Segers. De PVV is namelijk een partij die je structureel niet kunt vertrouwen, een partij die alleen geschikt is voor de oppositie en voor goedkoop geschreeuw aan de zijlijn, die onrealistische oplossingen biedt en bovendien discriminatoire maatregelen tegen moslims wil invoeren.

Waarom doet Gert-Jan Segers eigenlijk de deur naar de PVV open op een kiertje? Ik vermoed dat dit alles te maken heeft met zijn frustratie – terecht – over Alexander Pechtold. De D66-leider heeft namelijk de ChristenUnie buitenspel gezet en krijgt het nu misschien/wellicht voor elkaar dat er opnieuw weer met GroenLinks onderhandeld moet worden. Maar niettemin is Segers verkeerd bezig. Met de PVV kan niet onderhandeld worden. De kans op een coalitie met de PVV zou onmogelijk moeten zijn. Wel een structureel njet. De PVV is een foute partij.

 

Afbeelding: Wikipedia / Wikimedia Commons