Carel Brendel is oud-journalist en auteur van Het Verraad van Links, over de verhouding tussen de seculiere linkse beweging en conservatieve religieuze stromingen. Al bijna 10 jaar heeft hij een eigen weblog, dat zich de laatste jaren vooral richt op onderzoek naar radicale stromingen binnen de islam. Ewout Klei sprak hem in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart. 

 

Op 15 maart vinden er weer Tweede Kamerverkiezingen plaats. Wat zijn volgens jou de belangrijkste verkiezingsthema’s?

 

Auteur H.J. Schoo had het ooit over de drie i’s, islam, immigratie en integratie, Soms meer en soms minder is dit al 30 jaar een belangrijk thema. Dit jaar zeker, gezien de terreuraanslagen door ISIS en Al-Qaida, de vluchtelingenstroom naar Europa, aangewakkerd door Merkels onberaden “Wir schaffen das” en het aanhoudende multiculturele onbehagen. De PVV staat niet voor niets al geruime tijd vooraan in allerlei peilingen. Nieuwe partijen als VNL, het Forum voor Democratie en Nieuwe Wegen zetten het op de agenda, en ook bij DENK en Artikel1 gaat het in feite hierover. Zij staan “vooraan” in de achterhoede van de multiculti’s.

Niet voor niets profileert Mark Rutte zich rond dit thema, al moet ik zien wat er van zijn flinkheid overblijft als hij coalities moet gaan vormen met wat ik noem “probleem-ontkennerspartijen” als D66 en GroenLinks. We zitten in een hopeloze patstelling. Als je vindt dat er geen grenzen moeten zijn, en iedereen hier mag binnenkomen, dan “schaffen” we het nooit. Maar iedere poging om een realistisch immigratie- en islambeleid op te zetten geldt al gauw als “xenofoob,” “islamofoob” of “verkapte Wilders-politiek”, ook al verschillen de uitgangspunten hemelsbreed van wat de PVV roept.

 

Je bent als journalist gespecialiseerd in extremisme. Moslimfundamentalistische organisaties in Nederland, Turkse nationalisten, extreemrechts en extreemlinks. Welke extremisten zijn er het gevaarlijkst voor onze democratische rechtsstaat? En waarom?

Het is moeilijk om een rangorde aan te geven. Op dit moment lijkt ISIS het grootste gevaar met hun terreuraanslagen in Europese steden. Ik maak me daarnaast grote zorgen om de groei van onderliggende stromingen als het Salafisme, de Moslimbroeders en de AKP-aanhang, die uit de religie islam putten voor hun 20ste-eeuwse totalitaire en antidemocratische ideologie, en de visvijver van de kalifaatstrijders vergroten. Ook al houden ze zich, althans in onze regio, niet direct bezig met terrorisme, ze vormen  op langere termijn wel degelijk een gevaar voor onze rechtsorde. Andere extremisten kunnen even goed gevaarlijk zijn. Er hoeft maar één nieuwe Breivik of Volkert op te staan en de vlam slaat in de pan. In Duitsland en Engeland is extreem rechts nu al een groot gevaar.

 

In de Nederlandse media was nogal wat ophef over het islamonderzoek van Ruud Koopmans, die beweerde dat veel moslims bereid zijn geloof met geweld te verdedigen. Wat zijn jouw gedachten daarover? Zaait hij paniek? Of wordt er over zijn onderzoek panisch gedaan? 

Ik haal uit zijn onderzoek niet dat 50 miljoen moslims wereldwijd klaar staan met bommen en Kalashnikovs. Zo moet je het niet interpreteren. Koopmans zet wel de schijnwerper op een aanzienlijke groep moslims die onze Westerse samenleving keihard afwijst. Hij rekent af met het misverstand dat je “gematigd” bent als je maar ISIS veroordeelt. De “gematigden” zijn ondertussen wel druk bezig om de islamitische minderheid onder religieuze controle te krijgen.

Die derde i van Schoo is niet de islam, maar het islamisme, zo is steeds meer mijn overtuiging. Yusuf al-Qaradawi, geestelijk leider van de Moslimbroeders, heeft ooit gezegd dat Europa via dawah (islamitische “evangelisatie”) zal worden veroverd. Daarover hoeven we geen paniek te zaaien, want het is een wens op de langere termijn. Maar het kan geen kwaad om zijn plannen alvast flink tegen te werken, niet in het minst  omdat mensen met een moslimachtergrond die van dit alles niet zijn gediend, nu al onder zware sociale druk staan.

 

De PVV wordt misschien de grootste partij. Verwacht jij dat Geert Wilders de verkiezingen gaat winnen? En geloof jij dat hij premier kan worden? 

Zelfs als de PVV al de grootste wordt – ik moet het nog zien – zal Wilders geen premier worden. Het zal hem niet lukken een meerderheidscoalitie te vormen. Wilders heeft de afgelopen jaren alles gedaan om te voorkomen dat anderen met hem willen regeren. Ik verwacht een nieuw kabinet-Rutte, met VVD, CDA en D66 als kern. Een vreselijk vooruitzicht, want met politici als Alexander Pechtold en nep-Trudeau Jesse Klaver zal Rutte weinig kunnen doen als hij al van plan is om zijn plotseling ferme taal om te zetten in daden. En die zijn hard nodig. Het draagvlak voor de opvang van serieuze vluchtelingen blijft alleen overeind, als je de mensen terugstuurt die zich misdragen of anderszins onze samenleving ondermijnen.

 

Wat vind jij eigenlijk van de partij Artikel1? Fatima Faid zit bij de extreemlinkse Haagse Stadspartij, Martijn Dekker, cultureel antropoloog aan de UvA, wilde ooit meevaren met de Gazavloot en Anja Meulenbelt heeft ook geen onbevlekt blazoen. Krijgen we – mocht Syvlana Simons echt in ons parlement verkozen worden – straks RaRa in de Kamer?

Nee. Op een Gazaboot stappen of een Kristallnacht-herdenking kapen in vereniging met Hamas-vrienden zijn ergerlijke verschijnselen. Maar het gaat daarbij niet om de grootschalige en terroristische brandstichtingen en geweldplegingen waarmee RaRa zich bezighield. Met Artikel1 loopt het net zo af als met de Belgische partijtjes van Abou Jahjah. Gigantisch veel publiciteit en uiteindelijk te weinig stemmen voor een zetel.

 

Weet jij al wat je gaat stemmen? En wil je dit ook met ons delen? 

De keuze wordt dit keer heel moeilijk. Er is geen enkele partij waarin ik me echt goed kan vinden. De PVV was het al niet en wordt het ook nu zeker niet. Je kunt niet de vrijheid verdedigen door hem in te perken met het verbieden van boeken of religieuze gebouwen. Als Wilders vindt dat de islam, of de radicale islam, of de immigratie, of de criminaliteit, of wat dan ook zulke grote problemen zijn, dan moet hij zorgen dat hij kan samenwerken met anderen om hier wat aan te doen. In plaats daarvan vervreemdt hij alle mogelijke medestanders. Links-liberale kiezers die bepaalde zorgen rond de islam delen, zullen nooit op Wilders stemmen. Wat me ook tegenstaat zijn de generalisaties rond allochtonen. Mijn vader was op papier een allochtoon en mijn kleinzoon is het ook. Zij worden wel meegeteld in het nieuw-rechtse doemdenken over de ondergang van Europa.

D66 en GroenLinks worden het zeker niet. De partijen zijn gespecialiseerd in wegkijken, problemen ontkennen en solidariteit met de verkeerde dingen. GroenLinks-raadsleden die een hoofddoek omdoen, terwijl miljoenen vrouwen in islamitische landen worden gedwongen zo’n ding te dragen, daar heb ik geen woorden voor.

Mijn stem gaat ook niet naar de Ouderenpartij, ook al hoor ik tot de doelgroep. Het verhogen van de AOW-grens doet pijn maar er zal toch iets moeten gebeuren om pensioenen op de lange termijn veilig te stellen.

Ik geloof ook niet in verdere versplintering door nieuwe partijen zoals VNL, Baudet, de stemkasten van GeenPeil of de Piratenpartij. Als Jacques Monasch eerder was begonnen met Nieuwe Wegen, had ik misschien wel op hem gestemd, maar ik geloof niet meer in een kans op succes, althans niet dit jaar.

De vorige keer heb ik op de PvdA gestemd, maar dat was geen onverdeeld genoegen. Door op Keklik Yücel, een vrouw met prima opvattingen, te stemmen kreeg ik er gratis de DENK’ers Kuzu en Öztürk erbij, die om opportunistische redenen (achterban zoethouden) door de selectie waren gekomen. Lodewijk Asscher heeft goede ideeën als het gaat om islam en integratie, maar die had hij de afgelopen vier jaar kunnen en moeten uitvoeren.

Aangezien ik traditioneel niet op confessionele partijen stem, blijft dus de merkwaardige keuze over tussen SP en VVD. Beide partijen hebben een voortreffelijke kandidaat met een Turkse achtergrond. SP’ster Sadet Karabulut neemt regelmatig stelling tegen het salafisme en andere islamistische stromingen. Ze ging niet mee met de verheerlijking van Moslimbroeder Tariq Ramadan, die als bruggenbouwer naar Rotterdam was gehaald vanwege zijn vermeende progressieve opvattingen. De SP is naar mijn weten ook de enige linkse partij waarbij (Neder-) Turkse en -Marokkaanse volksvertegenwoordigers niet zijn verweven met moskeeverenigingen.

Helaas laat SP-leider Emile Roemer het nu afweten rond de drie i’s.  Ik vrees dat hij na een verkiezingsnederlaag alsnog het veld gaat ruimen, hoewel hij vermoedelijk niet meer doet dan uitvoeren wat het SP-politburo heeft uitgestippeld. Als het gaat om sociaal-economische kwesties is de SP evenmin mijn favoriete partij.

Bij de VVD is Dilan Yesilgoz een uitstekende kandidaat. Maar de rest van die corpsballen- en belastingontwijkerspartij kan me gestolen worden. Het maakt me geen zak uit of ik 120 of 130 kilometer per uur over een  autosnelweg mag rijden.

Op 15 maart gaat het natuurlijk vooral om de vraag aan wie je het land toevertrouwt. Dan kies ik  Mark Rutte boven Geert Wilders. Maar omdat Wilders ook geen premier wordt als de PVV het grootste wordt, is een strategische stem eigenlijk niet nodig.