Bij het Algemeen Dagblad verscheen een opmerkelijk artikel waarin bronnen rond de formatie uit de school klapten over het vermeende dwarsliggen van CDA-leider Sybrand Buma als het ging om maatregelen met betrekking tot duurzaamheid. Buma zou niet openstaan voor door GroenLinks gewenste zaken als een vleestaks en extra belastingen voor autorijders. 

Premier Rutte daarentegen zou volgens dezelfde bronnen wat buigzamer zijn in de richting van GroenLinks. Dat is niet heel gek en ook zeker niet verrassend. Pragmatisme is een van Ruttes grote krachten. Bovendien is er voor hem veel aan gelegen om dit kabinet er te laten komen. Maar door zo makkelijk mee te gaan in maatregelen die de VVD-achterban niet zal accepteren, neemt hij een groot risico.

Het volgende kabinet zal vermoedelijk een minder lang leven beschoren zijn als het succesvolle kabinet van de VVD en de PvdA. Verkiezingen zullen dus nooit ver weg zijn. Wanneer Rutte zich teveel laat meeslepen in de GroenLinks-politiek van jaloezie, verbieden en belasten zal de VVD bij de volgende verkiezingen daarvoor zomaar eens flink afgestraft kunnen worden door de rechtse kiezer. En dan staat Sybrand Buma met open armen klaar om de weggelopen kiezers op te vangen.

Het beste zou zijn wanneer GroenLinks uit de formatie gegooid wordt. D66 zal er niet blij mee zijn. Deze partij wil tenslotte maar al te graag een partij aan de rechterkant en aan de linkerkant om in een kabinet het redelijke midden te vertegenwoordigen. Maar op de langere termijn zal een coalitie met GroenLinks simpelweg niet werken. Alles wat rechts en liberaal is zou zich hiertegen moeten verzetten.

Sybrand Buma ziet dat nu al in en gaat niet mee in de ultra-linkse maatregelen. Zowel de VVD als het CDA zijn voor duurzaamheid, maar niet op de wijze van Klaver. Het probleem met GroenLinks is dan ook niet zozeer het groene, maar wel het linkse aspect van de partij. Hopelijk ziet Rutte dat ook in voordat er handtekeningen gezet gaan worden onder een mogelijk regeerakkoord.