Laat u niets wijs maken door Eurofielen en hun bangmakerij. Maar Eurofoben liegen u net zo goed voor wanneer zij zeggen dat een Britse uittreding voordelig zou zijn voor ons land. Wij verliezen er juist een belangrijke bondgenoot mee tegen de eurofiele as Brussel-Berlijn-Parijs. Het nieuws – oud en brekend tegelijk – is dit: er komt geen, ik herhaal, geen Nexit.

Vandaag wil ik iets doen wat een columnist zich gelukkig wel en een politicus zich uiterst zelden kan veroorloven: ik ga eerlijk tegen u zijn. Als lezer verdient u de waarheid. Dat geldt ook – nee, juist – voor mijn eurosceptische lezers. En die waarheid is simpel: een Brexit is slecht, regelrecht rampzalig zelfs, voor Nederland. Vooral voor wie zich zorgen maakt over de constante uitbreidingsfetisj (zowel territoriaal als qua bevoegdheden) van de huidige “Europa, Europa über alles”-kliek in Brussel.

Minachting

Die waarheid is er eentje waarvan de leiders van het Nederlandse pro-Brexitkamp hoogstwaarschijnlijk volledig bewust zijn. Maar sinds de goeroe van ultraconservatief Nederland, Thierry Baudet, en de rattenvanger van extreemrechts, Bart Nijman, van opiniemakers in politici zijn veranderd, kunnen zij zich dit soort eerlijkheid niet meer veroorloven. Nu ja, echte politici zijn zij natuurlijk niet, die kunnen namelijk verantwoordelijk worden gehouden. De Nijmannen en Baudets worden nooit afgerekend op de leugens die zij hun gehoor voorschotelen. De minachting voor het publiek druipt ervan af.

Tenzij Wilders en co 76 zetels scoren, is er geen enkele mogelijkheid voor een Nederlands vaarwel aan de EU

Het simpele feit is dit: er komt geen Nexit. Ik zeg dit nog een keer, opdat er geen misverstanden bestaan: er komt geen Nexit. Wat de Britten ook besluiten op 23 juni, Nederland blijft minimaal de komende decennia gewoon lid van de Unie. Dat zit zo: er is in ons land slechts één partij die voor uittreding pleit: de PVV. En hoe groot deze ook wordt, de alleenheerschappij in Den Haag zal zij nooit krijgen. Persoonlijk denk ik dat haar plafond op 35-40 zetels ligt, is er kort voor de verkiezingen een grote aanslag in ons land, misschien 45. Hoe dan ook, veel te weinig om alleen een regering te vormen. Geen enkele mogelijke coalitiepartner zal instemmen met een regerings-Nexit of zelfs maar met een referendum. Zelfs al zou voor dat laatste een wettelijke grondslag bestaan (wat niet zo is).

D66

Dus tenzij Wilders en co 76 zetels scoren, is er geen enkele mogelijkheid voor een Nederlands vaarwel aan de EU. Geen van de gevestigde politieke partijen is voor een bindend referendum bij bestaande wetgeving, laat staan voor een bindend initiatiefreferendum. Wilt u dat laatste, richt dan een nieuwe partij op, want de vorige die het probeerde, D66, raakte binnen enkele decennia zo plucheverliefd dat zij haar grootste kroonjuweel bij het eerste zuchtje tegenwind liet wegfladderen. En eerlijk gezegd is die partij zo’n fiasco, zo’n pijler van het establishment geworden, dat niemand op D16 zit te wachten. Er komt geen referendum, dus geen Nexit, in geen enkel scenario.

Zelfs Nijman en Baudet zijn niet zo naïef dat zij dat geloven, dus negeren zij de werkelijkheid en lopend al fluitspelend richting de afgrond

We zitten opgescheept met de Europese Unie of we dat nu leuk vinden of niet. Een steeds groter aantal Nederlanders zit in de categorie ‘niet’ en ook ik reken mij tot die groep. Mijn Europa is niet dat van de Junckers, de Mogherini’s en de Verhofsteden. Het is niet dat van de uitbreiding om het uitbreiden, van het opgeven van de nationale soevereiniteit of van de angst onze buitengrenzen te bewaken en beschermen. In het rein hypothetische geval dat er een Nexit-referendum was, ben ik niet eens zeker of ik wel voor blijven zou stemmen, ondanks de ontegenzeggelijke voordelen die het EU-lidmaatschap biedt aan onze economie.

Soeverein

Mijn Europa is een economische gemeenschap met vrij verkeer van goederen, diensten en personen binnen de unie zelf, maar zeker niet van buiten naar binnen. Economische integratie: ja, politieke eenwording: nee bedankt. De Commissie zou een uitvoeringsorgaan moeten zijn van wat de soevereine lidstaten met elkaar overeenkomen… en niet meer dan dat. Weg met machtshongerige eurocraten en ja, weg met dat geldverslindende Europese Parlement. Het dient geen ander doel dan het legitimeren van de uitholling van onze nationale democratieën.

Wij hebben de Britten nodig om niet volledig overgeleverd te raken aan Merkel en Hollande. God weet dat we dat al genoeg zijn

Maar nogmaals, en dit is de Grote Leugen van pseudoreligieuze Brexitfans, dat referendum is er niet en komt er niet. De EU is er en de EU blijft er. In het gunstigste geval kunnen sceptische lidstaten wat op de rem trappen en zaken als bewaking van de buitengrens bevorderen of het lidmaatschap van schurkenstaat Turkije dwarsbomen. En hier is waar een Brexit zo rampzalig is voor hen die minder, minder, minder EU willen. Als het Verenigd Koninkrijk wegvalt als machtige kritische stem binnen het Europese proces, wordt de eurofiele as Berlijn-Parijs-Brussel alleen maar sterker. Nederlanders en Britten proberen vaak hand in hand in Brussel een tegenwicht aan Duitsers en Fransen te bieden. Valt Londen weg, denkt u dan dat Nederland als klein land met een op zijn best middelgrote economie genoeg gewicht daarvoor in de schaal kan leggen? Zelfs Nijman en Baudet zijn niet zo naïef dat zij dat geloven, dus negeren zij deze werkelijkheid en lopen al fluitspelend richting de afgrond. Met de hele eurohatende goegemeente achter hen aan, blindelings bereid het dorp dat zij willen redden te vernietigen.

Dramatisch

Wij hebben de Britten nodig om niet volledig overgeleverd te raken aan Merkel en Hollande. God weet dat we dat al genoeg zijn. Zolang de kans op een Nexit-referendum in ons land nihil is, is een Brexit rampzalig. De enige mogelijk positieve uitkomst van een Britse meerderheid voor vertrek, ligt in een heronderhandeling (een optie waartegen de die-hard Brexitfans hier en daar moord en brand schreeuwen, maar wat volgens insiders een goede mogelijkheid zou zijn voor Londen niet alle schepen achter zich te verbranden), waarvan misschien ook Nederland zou kunnen profiteren. Ieder andere uitkomst is een dramatisch verlies voor ons land en voor allen die euroscepsis wel met realisme combineren. De Britten kunnen ons nu niet verlaten, we need them more than they’ll ever know.