De vrijheid van atheïsten in het streng-islamitische Maleisië staat zwaar onder druk. Boris van der Ham schreef namens het Humanistisch Verbond een brandbrief aan minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.

 

De federale overheid van Maleisië doet sinds afgelopen maandag onderzoek naar een atheïstische ontmoetingsgroep. De Maleisische vice-minister Datuk Seri Shahidan Kassim riep een dag later op tot een ‘mensenjacht’.

Aanleiding voor deze mensenjacht is een foto van de atheïstische ontmoetingsgroep Atheist Republic in Kuala Lumpur, die op Facebook viral is gegaan. Op deze foto zouden ook ex-moslims staan, voor fundamentalistische moslims een reden om tot doodsbedreigingen over te gaan en voor de Maleisische federale regering om de atheïstische ontmoetingsgroep te onderzoeken.

Deze verontrustende berichten noopten het Humanistisch Verbond Bert Koenders een brandbrief te schrijven. Boris van der Ham vraagt de minister van Buitenlandse Zaken het volgende:

Wilt een krachtig signaal afgeven aan de Maleisische overheid dat een onderdeel van het universele recht op vrijheid van religie en levensbeschouwing uitdrukkelijk behelst: het veranderen van religie, het afstand nemen van religie en het aanhangen van een niet-godsdienstige levensbeschouwing?

Wilt u aandringen bij de Maleisische overheid op het garanderen van de veiligheid van de genoemde atheïsten?

Kunt u een garantie vragen aan de Maleisische overheid voor de veiligheid en vrijheid voor buitenlandse toeristen en werknemers met een andere godsdienst,  die ex-moslim zijn, atheïst, of een andere niet-godsdienstige levensbeschouwing hebben?

Hopelijk geeft Koenders gehoor aan dit appel en dringt hij aan op de mensenrechten van atheïsten in Maleisië. Nederland moet pal staan voor de vrijheid van meningsuiting en overtuiging.

Afbeelding: Wikipedia / Wikimedia Commons