De senaat gaat volgende week stemmen over het boerkaverbod. Het ziet er naar uit dat dit verbod wordt ingevoerd, na het debat van gisteren. Dat is een slechte zaak.

 

Uiteraard is het vreselijk dat veel vrouwen in Afghanistan nog steeds gedwongen worden tot het dragen van een boerka, bedekkende kleding die ook het gezicht en de ogen bedekt. Niettemin: het dragen van een boerka kan ook een vrije keus zijn. Islamistische vrouwen die daarmee willen laten zien dat ze heel vroom zijn.

In Nederland bestaat er het recht op godsdienstvrijheid. Mensen mogen ook in hun wijze van kleden uitdrukking geven aan hun geloof. Als ze een boerka willen dragen dan moet dat gewoon mogen. Een verbod op de boerka is in strijd met het internationaal recht, dat de godsdienstvrijheid garandeert.

Het is om die reden dat GroenLinks, D66, PvdA en SP terecht tegen het boerkaverbod zijn. Om onbegrijpelijke redenen zijn de VVD, CDA en de ChristenUnie voor een verbod. Maar de VVD is toch een liberale partij? Liberaal betekent toch dat je ook voor godsdienstvrijheid bent? Ook al ben je het met de keuze van die ander volkomen oneens? CDA en ChristenUnie hebben met beroep op de godsdienstvrijheid enkele jaren geleden het recht op onverdoofd ritueel slachten verdedigd, tegen het progressieve gedram van de Partij voor de Dieren en de moslimhaat van de populisten. Waarom verdedigen CDA en ChristenUnie dit onvervreemdbare recht nu opeens niet?

Dat de SGP, de PVV en het FvD (dat nog niet in de Eerste Kamer zit) tegen zijn is logisch, want deze partijen zijn tegen de islam. Maar eigenlijk zouden alleen deze partijen voor dit antiliberale verbod moeten zijn, niet de fatsoenlijke democratische partijen.

Uitgelichte afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons