Beste Diederik,

 

Bijna wilde ik schrijven Samsom, maar het is dus Smit. Jullie lijken wel een beetje op elkaar. Qua haar of het gebrek daaraan bedoel ik. Verder niet hoor. Het is vandaag de dag van de arbeid, dus ik ben druk aan het werk. Vandaar dat ik pas later op de ochtend je vraag las: “Wanneer gaan Joop en Jalta eigenlijk fuseren?” Leuk dat je deze vraag stelt op 1 mei!

Welnu, ik heb net gebeld met de Joop, maar ze hebben daar nu een ‘Witte mannen stop’. En ook paste ik met mijn geluid niet bij de permanente campagne van Joop ‘Stop witte mannen’. Als ik de juiste huidskleur of gender had dan had het samengaan met Joop (wel een ‘witte mannennaam’, bedenk ik mij opeens) zin gehad. Maar dit is een onzalige verbintenis, nog onmogelijker dan het samengaan van GroenLinks en de VVD, als één partij bedoel ik, niet in één kabinet, wat God alsjeblieft moge verhoeden, maar dat terzijde.

Ergens snap ik je vraag wel. Jalta voert sinds afgelopen zomer een liberale, rechtse koers die in geharnast rechtse kringen slecht valt. Als je kritiek hebt op het zoveelste alarmistische verhaal over vluchtelingen of moslims ben je meteen een wegkijker, links, enzovoort enzovoort. Ook mag je niet kritiek hebben op de flirtation van Thierry Baudet van het Forum voor Democratie met de symboliek van de Alt-Right (de controversiële kikker Pepe), want dan ben je aan het ‘demoniseren’. Rechts heeft ook heilige huisjes en sociale taboes, een eigen vorm van politieke correctheid. En wijk je daar vanaf, dan word je geostraceerd of gaat Wierd Duk aangifte tegen je doen.

Jalta is rechts, maar omdat wij rechts lief hebben ook kritisch op extremisme in eigen kring. Zoals onze Commander in Chief Joshua Livestro (ik ben slechts a very model of modern major general) enkele dagen terecht opmerkte tegen Elsevier-columnist Arend Jan Boekestijn:

Rechts, onze stroming dus, is geïnfecteerd geraakt met giftige ideeën. Wegkijken kan niet langer.

Wij, rechtsen, hebben terecht onze buik vol van extremisme en irrationaliteit bij links. Het progressieve gedram over wit privilege, institutioneel racisme, aparte toiletten voor transgenders, enzovoort enzovoort. Maar jij, als belijdend christen, kent ongetwijfeld ook de gelijkenis van de balk en de splinter. We kunnen de splinter bij de ander pas echt goed aanwijzen als we ons ook bewust zijn van de balk in onze eigen ogen. Het pleidooi om alleen maar christelijke vluchtelingen en jezidi’s op te nemen en moslims terug te sturen is discriminatie. Dat druist in tegen onze westerse principes: de rechtsstaat, gelijke rechten voor iedereen, weet je wel. Problemen die er inderdaad zijn bij de radicale islam geven ons niet het excuus om een fout beleid te voeren. Mensen zijn mensen. We moeten humanitaire principes niet aan links overlaten.

Het probleem in Nederland is dat een groot deel van links én een groot deel van rechts regressief zijn geworden. Het gaat alleen nog maar om Identity Politics. Links heeft het, zo lijkt het soms, alleen maar over kleur en gender, wat wij terecht ridicuul vinden. Maar geharnast rechts heeft een obsessie met de Nederlandse identiteit en de islam. Dat is ook een vorm van Identity Politics. Het debat zou eigenlijk moeten gaan om de waarden die ons binden: menselijke waardigheid, rationaliteit, vrijheid en gelijkheid (voor de wet).

Om een serieus antwoord te geven op je flauwe vraag: nee, Jalta gaat niet met Joop fuseren. Wij hebben een heel andere missie. Wij streven naar redelijkheid en matigheid, wij staan pal voor onze liberale democratie en onze rechtsstaat en verzetten ons tegen extremisme. Joop zit, op enkele verstandige auteurs als Han van der Horst na, in het extremistische kamp. Daar kunnen wij helemaal niks mee. Als er een blog met de Joop moet fuseren is dat De Dagelijkse Standaard. Die zijn net zo gek.