Han van der Horst is met stip mijn favoriete auteur op Joop. Om heel eerlijk te zijn, ik lees de andere auteurs eigenlijk nooit. Behalve Gert Jan Geling. Maar die schrijft overal voor. Hoewel ik het niet altijd met Van der Horst eens ben laat de eminente historicus mijn hersenen kraken en biedt hij verrassende inzichten. Maar zelfs Han van der Horst kan de plank misslaan. En gisteren sloeg hij de plank volledig mis. 

 

In zijn opiniestuk ‘DENK mag niet behandeld worden als de vlieg die de zalf bederft’ vergelijkt Han van der Horst de partij van Kuzu met de Antirevolutionaire Partij van Abraham Kuyper. DENK is volgens Van der Horst een partij die de emancipatie van allochtonen voorstaat en daarom niet uitgesloten mag worden.

Als DENK inderdaad een Turken-ARP of een allochtonen-ARP was dan had Van der Horst helemaal gelijk. Maar dat is de partij niet. Het is een Turken-PVV, een allochtonen-PVV. DENK is een partij die de politiek van de Turkse dictator Erdogan steunt, het opsluiten van journalisten, de heksenjacht op de Gülenbeweging en de invasie in Noord-Syrië. DENK is een partij van klikspanen, die Turks-Nederlandse parlementariërs die de Armeense Genocide hebben erkend aangeven bij een Turks staatsmedium, zodat deze gewetensvolle politici kunnen worden beschimpt en bedreigd. DENK is fout. DENK is laaghartig. Naargeestig. Ronduit walgelijk.

Uiteraard moeten we een onderscheid maken tussen de partij DENK en de kiezers van DENK. Die laatste groep maakt een foute politieke keuze, maar dat betekent niet dat je alle DENK-kiezers als idioten, islamisten of Jodenhaters kunt wegzetten. Als je dat doet dan speel je juist DENK in de kaart, die critici van Turkofobie beschuldigt. Natuurlijk ben je geen Turkofoob als je kritiek hebt op Erdogan of op DENK. Je bent immers ook geen Russofoob als je waarschuwt tegen Poetin en van mening bent dat de MH17 door pro-Russische separatisten is neergeschoten.

Juist als je pro-Turks bent ben je tegen DENK. En vind je dus ook dat de partij onder geen beding in een college mag komen. Anders komen we in hele gekke situaties terecht. Als Gülenisten of Koerden worden geïntimideerd door Grijze Wolven voelen zij zich niet veilig in een stad met een DENK-wethouder, laat staan een DENK-burgemeester. En wat vindt u van een DENK-wethouder die op 4 mei namens de gemeente de doden van de Tweede Wereldoorlog herdenkt? Een wethouder van een partij dus die de Armeense Genocide van de Eerste Wereldoorlog ontkent. Ziet u dit al voor zich?

Behandel DENK niet als een normale partij. Behandel DENK als de PVV. DENK is een partij die zich buiten de morele orde begeeft. Natuurlijk, we zijn een democratie en mensen mogen op DENK stemmen, maar andere partijen moeten het fatsoen hebben en de moed om nee te zeggen tegen deze foute club.

 

Afbeelding: Screenshot Youtube