Onlangs schreef ik op deze website dat Thierry Baudet de retoriek hanteert van fascisten uit het verleden. Ik zal echter nooit beweren dat Baudet zelf daadwerkelijk een fascist is. Laat staan een nazi. Maar als het aan Baudet zelf ligt, is het wat dat betreft nu prijsschieten. 

Op Twitter prees Baudet de Franse schrijver Pierre Drieu la Rochelle de hemel in. Een man die collaboreerde met de nazi’s en in 1945 zelfmoord pleegde uit angst voor vervolging. Ongetwijfeld zal Baudet beweren dat het hem puur om de literaire inhoud gaat; Hitler kon tenslotte ook goed schilderen. Maar wanneer je je poogt te verdedigen tegen beschuldigingen van fascisme en nazisme, die inderdaad overdreven zijn, is dit een bijzonder naargeestiger provocatie.

De fans van Baudet stonden dan ook direct klaar om hun voorman te verdedigen. ”Het is maar een boekje”. Maar Baudet weet beter: de logische en voorspelbare beschuldigingen aan zijn adres zal hij nu gemakkelijk kunnen afdoen als ”hysterie” en zo zijn achterban nog meer overtuigen van de gedachte dat hij en zijn partij ”gedemoniseerd” worden.

Baudet is geen nazi. Maar in plaats van zich er verre van te houden, gebruikt hij de beschuldigingen provocatief om zijn doel te bereiken. En dat is bijzonder naargeestig.