Lodewijk Asscher wil niet meewerken aan rechts beleid, zegt hij tegen BNR-journalist Jaap Jansen. Het zogenoemde ‘motorblok’, de VVD-CDA-D66-combi, moet niet denken dat zijn partij zomaar aanschuift om een parlementaire meerderheid te bewerkstelligen.

 

Het wordt dus steeds lastiger om een kabinet te krijgen. GroenLinks is definitief afgevallen als potentiële coalitiepartner van het motorblok, de SP wil niet met het motorblok meedoen en de PvdA eigenlijk ook niet. Alleen als er enorme concessies aan Asscher worden gedaan gaat hij misschien akkoord, maar eerder liepen de onderhandelingen met GroenLinks stuk omdat deze partij ook te hoge eisen stelde.

Gisteren zei Rik de Jong tegen mij dat hij de positie van de PvdA goed begrijpt. Ik kon wel roepen dat sociaal-democraten verantwoordelijkheid moeten nemen, maar de PvdA heeft gruwelijk verloren en heeft weinig te winnen als men in een kabinet gaat zitten. En dat klopt. De PvdA moet niet – als linkse partij – mee willen werken aan rechts beleid. Dat is electorale zelfmoord.

Mark Rutte heeft gezegd te willen streven naar een kabinet waarin links en rechts zich zullen vinden. Hij doet hiermee een handreiking naar de PvdA. Maar dit is niet genoeg. De VVD moet iets heel moois aanbieden aan de PvdA, an offer you can’t refuse, om de sociaal-democraten tot een coalitie te verleiden. Het motorblok losmaken, het CDA dumpen en plaats daarvan met PvdA, GroenLinks en SP onderhandelen zou een mogelijkheid zijn, maar dat is weer electorale zelfmoord voor de VVD. Vermoedelijk, en die kans acht ik steeds reëler, moeten we in het najaar gewoon opnieuw naar de stembus.