Volgens het Haagse raadslid Arnoud van Doorn valt het reuze mee met het antisemitisme in Nederland. 

 

De tweet waarvan je weet dat hier enorme ophef over komt: vanavond twitterde Arnoud van Doorn van de islamitische Partij van de Eenheid naar aanleiding van een nieuwsbericht op NU.nl, dat joodse instellingen vanaf volgende week niet meer worden bewaakt:

Terecht. Antisemitisme neemt sterk af, geen serieus probleem meer. Alle aandacht hoort nu te gaan naar islamofobie en beveiliging v moskeeën.

In het nieuwsbericht van NU.nl stond echter heel iets anders. De politieposten verdwijnen omdat er nu betere bewakingscamera’s zijn, waardoor er beter geobserveerd kan worden. De maatregel heeft dus niets te maken met een lager dreigingsniveau. In het stuk op NU.nl staat dat de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan vorig jaar nog zei dat dit niveau onveranderd blijft. Uit niets blijkt dat deze dreiging dit jaar is afgenomen. Waar haalt Arnoud van Doorn zijn feiten vandaan?

Natuurlijk is het groot probleem dat moskeeën bedreigd worden. Terecht ook dat hier meer aandacht voor is, onder andere op de website Republiek Allochtonië.  Misschien is het ook een goed idee dat de politie moskeeën gaat bewaken. Maar zoals Arnoud van Doorn het presenteert – joden moeten niet zo zeuren, de echte slachtoffers zijn de moslims – is bizar. Ook al zou de dreiging tegen joodse instellingen recent misschien flink zijn afgenomen dan nog is dit geen garantie dat deze veiligheid van langere duur zal zijn.

Je hoeft geen Albert Einstein of Niccolò Machiavelli te zijn om te raden wat Van Doorn met zijn tweet beoogt. Hij wil gewoon trollen. Joden pesten en mensen die met joden sympathiseren. En hij hoopt op een anti-islamitische twitterstorm van extreemrechtse PVV-horden, zodat hij als moslim in de slachtofferrol kan kruipen. Allemaal politiek en het mag natuurlijk. Maar het helpt niet de eenheid tussen mensen die zijn partij zegt voor te staan.