De vermoedelijke toekomstige minister van Onderwijs Arie Slob wilde als fractievoorzitter van de ChristenUnie de Scheppingsleer in het openbaar onderwijs.

 

Uiteraard staat het iedereen vrij om te geloven waarin hij wil. We leven namelijk in een vrij land. Of je nu gelooft dat God de aarde in zes dagen van 24 uur heeft geschapen (niet in zeven, op die dag rustte Hij immers uit); Allah de mens uit klei heeft gemaakt; Russells theepot in de ruimte rondzweeft of dat het Vliegend Spaghettimonster ook biervulkanen met maltbier heeft.

Maar het zogenoemde scheppingsonderwijs is heel iets anders. Arie Slob wil dat er behalve in de evolutietheorie op openbare scholen ook les wordt gegeven in pseudowetenschap. Want er is volgens hem niet één waarheid:

Alsof er geen andere theorieën en ideeën bestaan. Er zijn meer opvattingen over het begin van deze aarde dan alleen maar die ene die nu toevallig zwart op wit in de lesboeken wordt afgedrukt.

Dit klinkt allemaal heel tolerant en postmodern, maar het slaat nergens op. Het is een klap in het gezicht van wetenschappelijk onderzoek. Er zijn ook meerdere visies op de Holocaust. Vindt Arie Slob het goed dat middelbare scholen in de Randstad, om leerlingen en ouders met andere opvattingen tegemoet te komen, ook aandacht besteden aan de opvattingen van Holocaust-ontkenner David Irving? En misschien wil DENK straks een initiatiefwet indienen opdat de Armeense Genocide door geschiedenisleraren ontkend mag worden. Waarheid is immers ook maar een sociale constructie. Een uitvinding van de seculiere witte man.

Arie Slob deed zijn gewraakte uitspraken in 2009. Toen hij fractieleider van de ChristenUnie was. Hopelijk zal hij als minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen zich ver van deze onzin houden. Het is aan de fractievoorzitters van D66, VVD en andere partijen om waakzaam te blijven.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons