Feiten doen ertoe, ook als de werkelijkheid een MAGA-petje draagt.

Het was het Twitterschandaal van het afgelopen weekend: een groep tieners lijkt een arme indiaanse activist te hebben omsingeld. Een van hen staat uitdagend pontificaal voor hem, sarcastisch glimlachend terwijl de man een voor zijn volk buitengewoon betekenisvol lied zingt. De conclusie was snel getrokken: “Blanke tieners in MAGA-petjes overvallen Indiaanse activisten tijdens protestmars!

De reacties op Twitter logen er niet om. Men was geschokt, en boos. Er volgde een reeks sombere bespiegelingen over de toekomst van het land. En uiteraard de onvermijdelijke deprimerende taferelen die we kennen van dergelijke collectieve woedeuitbarstingen: mensen die op Twitter melden de jongen graag in het gezicht te willen stompen, en anonieme bedreigingen aan het adres van de tiener, zijn familie, zijn school en zelfs zijn kerkgemeenschap.

De zee leek zich geruisloos rond de dader te sluiten. Tot er een veel langere video opdook waarop hetzelfde incident vanuit een ander perspectief was vastgelegd. Het verhaal bleek totaal anders te liggen. De kinderen (want dat zijn tieners, ook als ze een MAGA-petje dragen) werden eerst geconfronteerd met leden van een tamelijk bizarre Afro-Amerikaanse sekte genaamd de Black Hebrew Israelites. Deze groep, die blijkbaar bekend staat om zijn ranzige anti-LGBTQ+ retoriek, begon de kinderen uit te schelden met termen als ‘incest babies’ en ‘faggots’. De kinderen reageerden daarop met het zingen van hun schoollied en een reeks typische tienerdaden: rondspringen, dansen, joelen – allemaal even onbenullig als onschuldig.

Ondanks de provocaties van de sekteleden lijkt er weinig aan de hand. Tot opeens een groep Indiaanse activisten het toneel opmarcheert. De leider, die we herkennen uit het korte filmpe, marcheert recht de groep schoolkinderen in. Die lijken even gedesorienteerd, maar beginnen vervolgens mee te zingen en dansen met zijn gezang, waarvan ze de betekenis overduidelijk niet konden inschatten. De activist neemt nog een paar stappen dieper de groep in tot hij (dat kunnen we uit het kortere filmpje opmaken) stopt recht voor een jongen met een MAGA-petje op. De jongen lijkt niet helemaal raad te weten met de situatie, maar blijft rustig staan en glimlacht naar de man, die op zijn beurt onverstoorbaar zijn lied blijft zingen.

De groep was geen dader van racisme maar slachtoffer van de scheldpartijen van een groep sektarische idioten. Ze omsingelden de indiaanse activist niet, hij liep recht op hen af en stapte de groep binnen. De jongen confronteerde hem ook niet, in tegendeel: hij kon geen kant op toen de activist hem confronteerde. Hij provoceerde ook niet maar bleef rustig staan. Wie de hele video terug wil kijken, kan dat hier doen. Kijken vanaf minuut 50 voor een goede indruk van de idioterie van de Afro-Amerikaanse sekteleden. Op 1:12 volgt de scene met de indiaanse activist.

We leven in tijden waarin een president gewelddadige verdeeldheid opstookt en de waarheid zelf de oorlog lijkt te hebben verklaard. Het lijkt logisch dat we een korte video met een incident met een groep jongeren in MAGA-petje dus bezien door die lens. Dat lijkt, het maar dat is het dus niet.

Als we de waarheid willen verdedigen tegen de Trumps van deze wereld, moeten we bereid zijn onze eigen analyses altijd inhoudelijk te toetsen. Feiten horen ertoe te doen, ook als de werkelijkheid een MAGA-petje draagt.