De Volkskrant schrijft vandaag dat Thierry Baudet ‘uiterst rechts gedachtegoed salonfähig’ maakt. De krant laat echter na deze bewering te onderbouwen. Terwijl hier hele goede argumenten voor zijn.

 

‘Fatsoenlijker’

Zaterdagmiddag organiseerde het Forum voor Democratie een bijeenkomst in het Martini Plaza te Groningen, waar zo’n 300 sympathisanten op af kamen. Het viel de Volkskrant-journalist op dat het woord ‘islam’ op deze bijeenkomst niet viel. Het Forum voor Democratie wil blijkbaar fatsoenlijker zijn dan de PVV van Geert Wilders.

De krant schrijft:

Baudet is voor Wilders wat in Frankrijk Marine Le Pen is voor haar vader, Jean-Marie. Net als zij maakt hij het uiterst rechtse gedachtegoed salonfähig: het is goed mogelijk sympathie met FvD te belijden zonder de loopbaan in gevaar te brengen – Hiddema beaamde onlangs in de Volkskrant dat dit een van de redenen is waarom mensen voor Baudet kiezen en niet voor Wilders. Net als Le Pen weet hij figuren die elders hun sporen verdienden aan zich te binden. De hoogleraren Paul Cliteur, Paul Frentrop en Frank Ankersmit en econoom Pieter Lakeman sloten zich aan bij Baudet. Dat is een stap die de PVV nooit heeft weten te zetten.

Net als Le Pen doet Baudet dat door islamkritiek niet centraal te plaatsen. Als Wilders de benoeming van Ahmed Marcouch tot burgemeester van Arnhem kritiseert, spreekt hij van Arnhemmistan en noemt Marcouch moslimfundamentalist. Ook Baudet verfoeit de benoeming, maar verwijst naar de banencarrousel van het partijkartel. Net als Le Pen veegt hij alle partijen van links tot rechts in hetzelfde mandje.

Maar wat maakt het Forum voor Democratie dan uiterst rechts volgens de Volkskrant? Dat wordt niet duidelijk in dit artikel. Of bedoelt de auteur van het stuk misschien de standpunten van de partij over het zogenaamde partijkartel, de ‘antidiscriminatie-industrie’ en ‘aso-AZC’s’? Dat is dan wel heel summier.

Twee gezichten

Het bijzondere van het Forum voor Democratie is dat de partij twee gezichten heeft, een deftig conservatief gezicht en een alt-rechtse kikkertronie. Dit is misschien nog het best verbeeld door de Facebookpagina ‘Dank Thierry Baudet/FvD memes’, waar Theo Hiddema als zijn deftige conservatieve zelf en Thierry Baudet als de Alt-Rechtse kikker Pepe is getekend. Inhoudelijk klopt het ook: Baudet en Hiddema weten op eloquente wijze hun conservatieve verhaal te vertellen, wat hoogopgeleide rechtse mensen aanspreekt, maar flirten tegelijkertijd met extreemrechts gedachtegoed.

Wat houdt dit geflirt met extreemrechts precies in? Denk hierbij aan de waarschuwing van Baudet tegen het ‘homeopathisch verdunnen’ van de Nederlandse cultuur door de komst van migranten, een opmerking die je eigenlijk niet anders dan racistisch kan uitleggen, omdat het Nederlandse bloed zou worden verdund en niet meer van alle smetten vrij is. Denk ook aan het koketteren van Baudet met extreemrechtse Franse schrijver Drieu de la Rochelle en het gebruik van de Alt-Rechtse kikker Pepe, een racistisch en antisemitisch symbool. En denk ten slotte aan Robert de Haze Winkelman, die op twitter instemmend naar de Coudenhove-Kalergi-complottheorie verwees. Baudet nam hier niet ondubbelzinnig afstand van.  Het is dan ook absoluut geen toeval dat Alt-Rechtse genootschappen als Erkenbrand sympathie hebben voor de partij van Thierry Baudet.

Als het Forum voor Democratie slechts een conservatieve partij was geweest, een soort van seculiere SGP of CDA, dan was er niks aan de hand geweest. Maar in tegenstelling tot deze twee christelijke partijen flirt de partij van Baudet met rechts-extremistisch gedachtegoed, met complottheorieën en met het idee van een autoritaire leider die stem geeft aan de ‘volkswil’.

Onder rechtse opiniemakers bestaat er een soort van sympathie voor Baudet, ook al is men het niet met 100% met hem eens, omdat hij ‘gedemoniseerd’ zou worden door links. Voor hen geldt blijkbaar het motto ‘de vijanden van mijn vijanden zijn mijn vrienden’. Deze sympathie is niet terecht. Het flirten met extreemrechts gedachtegoed mag onder geen beding met de mantel der liefde bedekt worden.