Twee jaar geleden zei Thierry Baudet in een radio-uitzending ‘Ik wil niet dat Europa afrikaniseert’ en ‘Ik wil dat Europa dominant blank en cultureel blijft zoals het is’. Dit soort uitspraken zorgen ervoor dat de Alt-Right in Nederland in Thierry Baudet hun Donald Trump ziet.

 

De uitspraken van Baudet zijn niet alleen idioot maar kun je ook als racistisch typeren. Idioot omdat beschaving niks te maken heeft met ras, racistisch omdat Baudet duidelijk streeft naar een mono-etnisch blank Europa en inspeelt op de angst van een zwarte tsunami. Uniek is Baudet hierin helaas niet. PVV-ideoloog Martin Bosma waarschuwde in zijn boek Minderheid in eigen land dat Europa Zuid-Afrika achterna gaat, waar de blanken nu minderheid zijn in ‘eigen’ land. Volgens Bosma is dit de schuld van links, omdat linkse mensen vanwege cultuurrelativisme en politieke correctheid samenzweren tegen de oorspronkelijke blanke bevolking.

Toen ik gisteren een kritische tweet wijdde aan de uitspraken van Baudet trok ik onbedoeld een alt-rechtse beerput open. Allemaal racistische tweeps, de meeste anoniem uiteraard, vonden het nodig om een duit in het zakje te doen en Baudets uitspraken te verdedigen.

De Nederlandse Alt-Right-beweging is vrij nieuw. Dat mensen in korte tijd zo kunnen radicaliseren is verontrustend. En dat deze geradicaliseerde racisten zich vertegenwoordigd voelen door een politieke partij die in de peilingen op 8 à 9 zetels staat is ook iets waarover we ons zorgen zouden moeten maken.