Eind vorige week werd in Duitsland het huwelijk opengesteld voor paren van hetzelfde geslacht. Na een jarenlange discussie en strijd maakte Bondskanselier Merkel er ondanks eigen bezwaren een vrije kwestie van in de Bondsdag. Een meerderheid stemde voor ‘Ehe für Alle’, zoals het openstellen van het huwelijk voor iedereen in Duitsland wordt genoemd.

Maar daarmee blijkt het laatste woord nog niet gezegd. Meerdere politici hebben aangekondigd dat wat hen betreft de strijd nog niet gestreden is. De rechts-populistische AfD heeft zelfs bevestigd dat het naar de rechter stapt omdat het huwelijk voor homo’s en lesbiennes schadelijk zou zijn voor de gemeenschap.

De AfD, de Duitse vriend van Geert Wilders en Marine Le Pen, laat zich hiermee maar weer eens van de donkere kant zien. Hypocriet is het ook. Een partij die het land zegt te willen beschermen tegen moslims en andere immigranten omdat die de verworven vrijheden van Duitsland zouden bedreigen, stapt zelf naar de hoogste rechter om een van de grootste liberale verworvenheden van de laatste decennia aan te vechten. Het is al langer bekend dat in rechts-populistische hoek negatief wordt gedacht over homoseksualiteit. Wel wordt het lot van homo’s vaak gebruikt voor politieke propaganda.

Ironisch genoeg stemden alle Duitse parlementariërs met een islamitische achtergrond juist vóór ‘Ehe für Alle’. Dat maakt ook de tegenstem van Angela Merkel en een groot aantal andere CDU’ers extra gênant. Het zou absurd zijn om nu te beweren dat het wel snor zit met de verhouding tussen de islam en homoseksualiteit, maar het contrast in de Duitse Bondsdag is helaas groot. Hoog tijd voor grondige introspectie bij christendemocraten, maar al helemaal voor rechts-populistische politici die homo’s voor hun politieke karretje spannen.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons