Actiegroep We Gaan Ze Halen, onder leiding van de linkse dominee Rikko Voorberg, is vandaag vertrokken naar Griekenland om vluchtelingen op te halen. Tegenstanders beschuldigen de groep van mensensmokkel.

 

Griekenland ligt niet voor de deur. De dertig auto’s zullen, zo is de bedoeling, op kerstavond aankomen op de plaats van bestemming. Volgens staatssecretaris Mark Herbers (VVD) is We Gaan Ze Halen niet goed bezig, omdat de asielzoekers die ze willen ophalen volgens hem illegaal zijn. Ook AD-columnist Özcan Akyol is kritisch: ‘We Gaan Ze Halen biedt op roekeloze manier hoop aan asielzoekers’. Nog veel kritischer is De Telegraaf, die in een hoofdredactioneel commentaar de actie smakeloos noemt en zich afvraagt of hipstertheoloog Voorberg vooral bezig is met een goedkope PR-stunt.

De actie van We Gaan Ze Halen is mediatechnisch natuurlijk ontzettend slim bedacht. Je hebt een symbolische actie, waarmee slechts 150 asielzoekers worden opgehaald, maar waar de media op zullen duiken omdat het eigenlijk niet mag, want zo werkt de normale asielprocedure niet. Deze controverse zorgt daardoor meteen voor verdeeldheid: rechtse mensen zullen meteen wijzen op de wet (daar moet iedereen zich aan houden, behalve Blokkeerfriezen), terwijl linkse mensen het zullen gooien op medemenselijkheid, mensenrechten, principes enzovoort.

Lost de actie van We Gaan Ze Halen het vluchtelingenprobleem op? Nee. Zullen de 150 vluchtelingen, die naar Nederland worden gehaald, het beter krijgen? Misschien. Harbers heeft al aangegeven niet op deze mensen zitten te wachten. Ze krijgen echt niet zomaar een verblijfsvergunning ofzo, maar zullen – in het gunstige geval – een lange procedure ingaan. Moeten we de vluchtelingen in Griekenland aan hun lot overlaten? Nee, dat moeten we ook niet. De omstandigheden zijn bar slecht. Een betere actie was wellicht geweest om de asielzoekers te trakteren op allemaal cadeautjes, zodat hun bestaan daar wat beter werd, en verder de koninklijke weg te volgen van de asielprocedure. Maar zo’n actie zorgt niet voor controverse. En daar is voorman Rikko Voorberg – die eerder de veroordeelde pedoseksueel Benno L. omhelsde – op uit.