Ewoud Butter van de website Republiek Allochtonië heeft een interessante analyse geschreven over het Forum voor Democratie en de Alt-Right.

 

Eerder al schreef Jalta over de Alt-Right, de radicaal rechtse beweging die de kandidatuur van Donald Trump steunde, en ook over het geflirt met het Forum voor Democratie van Thierry Baudet met deze beweging. De Alt-Right verzet zich tegen politieke correctheid en gelooft in een botsing der beschavingen die de mogelijke ondergang van Europa zouden inluiden. Vooral (islamitische) vluchtelingen zijn verdacht. Wat de Alt-Right verder kenmerkt is dat het vooral een beweging is die zich profileert op sociale media, onder andere door memes (vaste grappen) en al dan niet openlijk racisme. Sommige Alt-Right-aanhangers zijn openlijk antisemitisch en vinden Hitler top, maar dat geldt niet voor de beweging als geheel. De Alt-Right is, zoals Butter terecht opmerkt in zijn artikel, ‘losjes georganiseerd’.

Ewoud Butter vertelt in zijn achtergrondartikel ook over het uitstekende onderzoek van Elsevier-journalist Nikki Sterkenburg naar de Alt-Right en het schimmige genootschap Erkenbrand, waar Wierd Duk een nogal onkritisch verhaal over schreef voor het Algemeen Dagblad waarin hij deze racisten en antisemieten eufemistisch aanduidde als ‘nationalisten’. Historicus Bas Kromhout, specialist in de geschiedenis van de NSB en de apartheid in Zuid-Afrika, leverde op twitter felle kritiek op Duk.

Over de Alt-Right-FvD-connectie schrijft Butter:

De PVV en vooral Forum voor Democratie zijn populair onder de Nederlandse Alt Right aanhangers. Alt Right steunde volgens het NRC de afgelopen verkiezingscampagne vooral Forum voor Democratie (FvD). Uit het eerder genoemde artikel van Nikki Sterkenburg in Elsevier en een kort artikel in het AD wordt duidelijk dat sommige aanhangers actief zijn binnen FvD. Zowel op de site van Erkenbrand als op Altrechts.com verschenen positieve artikelen over Forum voor Democratie. Op het blog Ikje Ergens wordt een uitgebreid overzicht gegeven van uitspraken en acties van Baudet die illustreren waarom hij en zijn partij aantrekkelijk voor het Nederlandse Alt Right zijn.

Onder andere op de VARA-website Joop.nl zijn inmiddels diverse kritische artikelen over extreemrechtse en racistische trekjes van Baudets Forum voor Democratie verschenen. Voor Trouw columnist Ephimenco aanleiding te concluderen dat Joop.nl een haatsite zou zijn. Eerder trok RTL columnist Roderick Veloo de conclusie dat er sprake is van een karaktermoord op Baudet. Beiden verwijzen naar de gevolgen van de demonisering van Pim Fortuyn.

Dat Forum voor Democratie populair is onder Nederlandse Alt Right aanhangers hoeft natuurlijk nog niet te betekenen dat Baudet cs zelf ook tot de extreemrechtse Alt Right beweging behoren. Helder afstand nemen van de beweging doet Baudet in ieder geval tot nu toe niet. Over zijn relatie met Alt Right zei Baudet zelf tegenover het NRC: „Ik vind het een interessante beweging, waar ik niet genoeg van af weet om er een intelligent oordeel over te vellen.”

Zolang Baudet zich nog geen mening heeft kunnen vormen over Alt Right en er geen duidelijk afstand van neemt, zal hij met de beweging geassocieerd blijven worden.

Maar hier is Butter te voorzichtig. In het door Butter aangehaalde NRC-artikel wordt namelijk ook verteld van Pepe the Frog, de controversiële kikker die hét symbool is van de Alt-Right. Niet alleen wordt Baudet op de Facebookpagina  ‘Dank Thierry Baudet/FvD memes’ (waar Jalta trouwens eerder over schreef) met Pepe of als deze kikker afgebeeld, maar ook liep de FvD-lijsttrekker op campagne in Den Bosch met een stoffen kikker rond. Baudet, als aartsprovocateur, associeert zich dus doelbewust met de Alt-Right. Dat betekent niet dat Baudet een nazi is of het FvD een extreemrechtse partij, de Alt-Right is ook niet zonder meer nazistisch, maar wel dat Baudet en zijn partij zich in bruine wateren begeven.