Stef Blok is niet opgestapt. Ondanks een motie van wantrouwen, die door de linkse oppositiepartijen werd ondersteund, bleef de minister van Buitenlandse Zaken het vertrouwen van een Kamermeerderheid behouden.

 

Is daarmee de kous af? Nee. Stef Blok is nu ‘aangeschoten wild’ geworden. Hiermee worden mensen bedoeld op belangrijke posities die hun functie niet meer naar behoren kunnen vervullen, omdat hun reputatie is geschaad.

De term is in 1985 bedacht door SGP-Kamerlid Henk van Rossum, naar aanleiding van het aanblijven van minister Gijs van Aardenne van Economische Zaken na de RSV-enquête. Uit deze parlementaire enquête bleek dat de VVD-minister het parlement niet had ingelicht over een subsidie van 330 miljoen gulden aan de noodlijdende RSV-werf, die Van Aardenne had verleend in zijn eerste periode als minister. De meerderheid van het parlement vond dat Van Aardenne mocht aanbleven na deze politieke doodzonde, maar iedereen was van mening dat de reputatie van Van Aardenne was beschadigd. De minister trok ook zijn eigen conclusies en stapte een jaar later, met het aantreden van het tweede kabinet Lubbers, uit de politiek.

Blok heeft geen essentiële informatie achter gehouden, maar zich als minister van Buitenlandse Zaken buitengewoon ondiplomatiek uitgelaten over buitenlandse politiek. Met name Suriname voelt zich diep beledigd door de beledigende ‘analyse’ die Blok over het Zuid-Amerikaanse land te berde bracht. Blok blijft net als Van Aardenne aan, maar heeft het vertrouwen van de linkse oppositiepartijen verloren. Ook D66 zal niet veel vertrouwen in Blok hebben, maar heeft er uit pragmatische/opportunistische (doorstrepen wat volgens u niet van toepassing is) redenen voor gekozen om de minister te blijven steunen.

Als het kabinet niet voortijdig valt zullen er pas op 17 maart 2021 weer Tweede Kamerverkiezingen worden gehouden. Dit betekent dat Blok nog tweeënhalf jaar aanblijft als er niets gebeurt. Is dit wel wenselijk? Van Aardenne stapte na een jaar op, tweeënhalf jaar is in vergelijking daarmee best wel lang. Hopelijk vindt Mark Rutte, en daarin is hij heel goed, over niet al te lange tijd een mooi baantje voor Blok. Dan is de eer van de minister zogenaamd gered, maar zijn we wel mooi van hem verlost.

 

Afbeelding: Wikipedia / Wikimedia Commons