Dat een folderaar van een politieke partij wordt lastiggevallen door activisten is natuurlijk heel erg verkeerd. Tegelijkertijd moeten we kritische vragen kunnen blijven stellen. 

 

Kritische vragen

Afgelopen zaterdag is FvD-kandidaat-raadslid Hemmie Kerklingh lastig gevallen door activisten. FvD-sympathisant Roland Kahn zei tegen Telegraaf-TV dat Kerklingh ‘in elkaar gebeukt’ was, een schromelijke overdrijving die niet correspondeert met de feiten. Kerklingh zei gisteren tegen Jalta: ‘Ik was onder de indruk. Logisch. Er kwamen drie man springend op je af. Ik ben niet in elkaar geslagen. Er zijn geen gekke dingen gebeurd. Alleen wat rukken en trekken.’

Volkskrant-journalist Robert van der Noordaa is een van de eersten die kritische vragen stelt. Hij heeft het filmpje over het incident, dat op AT5 is gepubliceerd, goed bekeken. Hij vraagt zich zondag op Twitter af, op basis van de beelden, of het FvD de knokploeg is. Een van de omstanders slaat namelijk op de activisten in. Meteen wordt Van der Noordaa aangevallen door een zekere Ronald van der Veen, die een zeer partijdig verhaal ophangt.

Screenshot_20180128-193301

Van der Noordaa stelt daarop kritische vragen aan Van der Veen, die op zijn Twitteraccount erg veel reclame voor het FvD maakt. Hierop past Van der Veen opeens zijn twitterhandle aan en heet in plaats van @ronaldvdveen @rvdveen45.

De kritische vragen die Van der Noordaa op Twitter stelt worden geciteerd door Marc van Molenbeek op The Post Online, de opiniewebsite waarvoor FvD-lijsttrekker Annabel Nanninga schreef voordat ze de politiek inging. Van Molenbeek lijkt Van der Noordaa aan de digitale schandpaal te willen te nagelen. Onder andere Joost Niemöller deelt dit artikel meteen op Twitter.

Maar wie heeft het onduidelijke filmpje, dat naar AT5 is gestuurd, eigenlijk gemaakt? Op Twitter beweert de anonieme tweep LordNikon (@klaas_Vaak_ ) dat zijn vrouw het filmpje heeft gemaakt.

Hij is ook degene die zegt dat de belagers van Kerklingh van Antifa waren:

Dit is vaag. Wie is de klappen uitdelende Noorderling over wie LordNikon het heeft? En hoe weet LordNikon dat de belagers van Kerklingh van Antifa zijn? En wie is LordNikon?

LordNikon/@Klaas_Vaak_ blijkt TPO-auteur Stephan Pront te zijn. Hij is een groot fan van het Forum voor Democratie. Het is dus een FvD-sympathisant die het nieuws heeft gebracht en de media nemen dit vervolgens allemaal klakkeloos over.

Pront

Facebook pront LordNikon

Pront fan Baudet en Nanninga

 

Conclusie

Dat er een incident heeft plaatsgevonden bij het Buikslotermeerplein is duidelijk. Maar het is niet duidelijk wat er precies is gebeurd. De beelden zijn onduidelijk. We weten niet wat de aanleiding van de ruzie was. En de activisten die Hemmie Kerklingh hebben belaagd en vervolgens zijn aangevallen door de mysterieuze Noorderling zijn niet traceerbaar. De spin dat een 71-jarige man door AFA-activisten in elkaar is geslagen klopt in ieder geval niet. Dat zegt Hemmie Kerklingh immers zelf.

Om eventuele misverstanden te voorkomen: natuurlijk is het een grove schande dat Hemmie Kerklingh door activisten is belaagd, dit terwijl hij alleen maar aan het folderen was. Ook al zijn de ideeën van een politieke partij abject, fysieke intimidatie mag gewoon niet. Punt. Degenen die het gedrag van deze activisten goed hebben proberen te praten, zoals Sander Philipse van One World, hebben net als de activisten zelf een lesje democratisch burgerschap nodig.

Tegelijkertijd moeten we kritisch blijven. Het Forum voor Democratie, daarin gesteund door rechtse media als The Post Online, De Dagelijkse Standaard en De Telegraaf, maakt het incident groter dan het is. De partij kan hierdoor rol van underdog spelen, waardoor ze sympathie hoopt op te wekken bij de kiezers. Een tweede doel van het Forum voor Democratie is om de linkse partijen in Amsterdam onder druk te zetten, zodat ze afzien van deelname aan de antiracisme-demonstratie van 18 maart. PvdA, SP en de Partij voor de Dieren hebben zich inmiddels als teruggetrokken als deelnemers aan deze demonstratie. Van de gevestigde partijen houdt alleen GroenLinks de rug recht. De spin werkt.

 

Kandidaat-raadslid Hemmie Kerklingh (FvD) werd helemaal niet elkaar geslagen, zegt hij zelf