Wybren van Haga heeft zijn plan ingetrokken om geboortebeperking in Afrika te promoten. D66-Kamerlid Achraf Bouali, die met Van Haga een amendement had geschreven hierover haakte af door de ‘rabiate uitspraken’ die de VVD’er in de media had gedaan. Bouali schreef met CDA’er Anne Kuik een nieuw amendement.

Van Haga sprak in de media over ‘rendement’ en legde de nadruk op geboortebeperking. Omdat linkse opiniemakers dit met racisme in verband brachten – Van Haga zou voor minder zwarte kinderen zijn – schrok D66 zich natuurlijk een hoedje. In gesprek met De Telegraaf zei Van Haga: ‘Eerst geboortebeperking, dan vaccineren, dan honger bestrijden, dan de rest.’ Dat schoot Bouali in het verkeerde keelgat.

Het amendement van D66 en CDA benadrukt de keuzevrijheid van vrouwen en meisjes en spreekt ook over voorlichting, om het verwijt tegen te gaan dat hier gaat om een racistisch plan voor zwarte geboortebeperking. Bouali en Kuik hebben nog met Van Haga onderhandeld over het nieuwe voorstel, maar dit leidde niet tot een compromis. Van Haga heeft zijn plan teruggetrokken en de VVD stemt vandaag mee voor het D66-CDA-amendement.

 

Afbeelding: Wikipedia / Wikimedia Commons

 

99 proefballonnen