theme-sticky-logo-alt
veilig-motorrijden

Motorrijden: Zo Pak je het Veilig aan!

Motorrijden is een ontzettend toffe hobby! Voor sommige mensen is met hoge snelheid in de open lucht over de wegscheren het ultieme gevoel van vrijheid. Echter, er gebeuren ieder jaar vervelende ongelukken met de motor. Zo pak jij motorrijden veilig aan!

De juiste kleding

is-motorrijden-gezond

Als je gaat motorrijden is voor je eigen veiligheid goede motorkleding van groot belang. Het belangrijkste aspect is hierin de helm. Deze mag niet te strak en niet te los zitten en beschermt bij voorkeur niet alleen je achterhoofd, maar ook je gezicht. Investeer ook in een goed leren pak met knie- en elleboogbeschermers, motorlaarzen en handschoenen. Door je lijf zo goed mogelijk te bedekken kun je vervelende brandwonden en schaafwonden bij een val voorkomen en in sommige gevallen kan een goed motorpak zelfs je leven redden.

Let op je snelheid

Op een motor ga je relatief onbeschermd met flinke snelheden de weg over. Het belangrijkste wat je als motorrijder in je achterhoofd moet houden is dat je bewust moet blijven van je eigen kwetsbaarheid. Door snelheden aan te passen wanneer je drukke punten nadert of op een vervelend kruispunt af rijdt, kun je nare ongelukken voorkomen. Probeer altijd iets onder de maximumsnelheid te blijven.

Let op andere weggebruikers

Blijf alert dat je als motorrijder ontzettend kwetsbaar bent en let goed op andere weggebruikers. Dit doe je door niet te dicht op de weggebruiker voor je te gaan rijden, probeer ongeveer de lengte van een auto tussen jullie in te houden. Bij vrachtwagens en auto’s met aanhangwagen moet je extra goed opletten. Als motorrijder ben je kleiner en dus minder makkelijk zichtbaar dan een auto. Een voertuig met flinke aanhanger kan jou in sommige gevallen niet zien. Bij dergelijke voertuigen is het dus extra van belang dat je voldoende afstand houdt.

Twee vingers op de rem

Leer jezelf aan om met twee vingers op de rem te rijden. In het begin is dat wat ongemakkelijk, maar het kan ontzettend veel vervelende ongelukken voorkomen. Twee vingers bieden doorgaans voldoende kracht om af te kunnen remmen en door ze altijd op de rem te houden, kun je in noodsituaties direct handelen. Kortom: motorrijden is een ontzettend leuke hobby, maar het is als motorrijder ontzettend belangrijk om te onthouden dat je een kwetsbare weggebruiker bent. Met de juiste kleding en veilig en alert rijgedrag kun je de risico’s zo klein mogelijk houden.

15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 1 4000 1 0 horizontal https://jalta.nl 300 0 1