theme-sticky-logo-alt
Waarom Merinowol de Ideale Stof is (voor Activewear)

Waarom Merinowol de Ideale Stof is (voor Activewear)

Activewear – de categorie die sportkleding, wandel- en hardloopkleding en andere speciale outdoorkleding omvat – heeft de afgelopen jaren in een lastig parket gezeten. De materialen en technologieën die de prestaties verbeteren, van polyester tot geurwerende en vochtafvoerende behandelingen, zijn niet duurzaam. Bij het joggen of zelfs het wassen van je sportshirt komen microplastics vrij die in het milieu terechtkomen. Bij prestatiebehandelingen worden PFAS, ook bekend als chemische stoffen, in een of andere vorm gebruikt.

Merinowol is steeds prominenter aanwezig, niet alleen in skikleding. Toch aarzelen veel mensen om wol aan te trekken voor een rondje hardlopen of zelfs een paar uur in de sportschool, omdat ze denken dat het te jeukt of ruw en zwaar aanvoelt. Merino ontkracht deze veronderstellingen en resulteert in een zachtere, soepelere en lichtere stof die vocht afvoert, de temperatuur reguleert en geurtjes onder controle houdt zonder extra behandelingen.

Wat is merinowol?

activewear-sport

Vooral in vergelijking met andere wolvariëteiten is merino:

 • Bekend om een fijnere kroezing, wat resulteert in een zachtere textuur die de huid minder snel irriteert.
 • Heeft vezels met een kleinere diameter, waardoor een flexibeler materiaal ontstaat: Ter vergelijking: merino heeft een diameter van 15,5 tot 23 micron, terwijl vezels van 25 micron en meer resulteren in een zwaarder, grover product dat de huid kan irriteren.

Eigenschappen en voordelen van merino-wol

In tegenstelling tot de meeste stoffen voor actieve kleding, begint merinowol niet met synthetische vezels en breekt het zelfs af onder de juiste omstandigheden. Extra behandelingen zijn niet nodig voor vochtafvoer en ademend vermogen. Kenmerken zijn onder andere:

 • Warmte en isolatie: Liefhebbers van extreem buitenleven houden zich aan het gezegde “Elk grammetje telt”. Net als dons levert merino een grote hoeveelheid warmte voor zijn gewicht, waardoor het aanvankelijk een grote populariteit kreeg onder skiërs en rugzaktoeristen.
 • Waterabsorptie: De reden waarom katoen uit de gratie is geraakt bij merken van actieve kleding? Als katoen vocht absorbeert en vasthoudt, voelt het vochtig en zwaar aan, waardoor het risico op onderkoeling toeneemt. Merino daarentegen absorbeert vocht en houdt tot 30 procent van zijn gewicht vast, zonder dit gevoel.
 • Duurzaamheid: Ondanks het fijnere formaat zorgt de kroezing van merino voor een duurzaam materiaal dat minder snel uitrekt en gaat pillen – problemen die synthetische vezels met zich meebrengen. Meer specifiek kan elke vezel tot 20.000 keer worden gebogen zonder te breken of uit elkaar te vallen. Deze eigenschap alleen al resulteert in een stof die over het algemeen langer meegaat dan polyester of spandex. Let wel, door stress en schuren kan merino slijten, waardoor sommigen merken dat het dunner wordt of dat er gaten ontstaan rond de elleboog of knie.
 • Ademend en koel: Hoewel het als isolator kan werken, helpt merino bij het afvoeren van vocht en het reguleren van de lichaamstemperatuur. In combinatie met een lichtere constructie dan typische wollen stoffen, laten deze factoren je huid ademen tijdens de warmere maanden en helpen ze bij het reguleren van transpiratie.
 • Vochtafvoerend: De al genoemde hydrofiele vezels van merino voeren vocht af van de huid en absorberen het, in plaats van het te laten verdampen. Deze kwaliteit voorkomt dat zweet zich ophoopt tijdens het sporten, waardoor je koel, droog en comfortabel blijft.
 • Zacht: Een zachter gevoel is een gegeven voor actieve kleding. Wie wil er immers hardlopen of crunches doen met ruwe stof die tegen zijn met zweet bedekte huid schuurt? De fijnere vezels van merino resulteren in een zijdezacht, minder stijf materiaal, en het ontbreken van een haakachtige textuur beperkt irritatie en het prikkelende gevoel dat we associëren met wollen truien.
 • Antimicrobieel en geurbestendig: De in merino aanwezige lanoline zorgt voor een zekere antimicrobiële werking, waardoor bacteriën die geurtjes in het materiaal kunnen veroorzaken, worden bestreden. Wicking eigenschappen ontmoedigen dit effect nog meer. Op de lange termijn blijft je trainingskleding fris ruiken na het wassen in plaats van een lichte maar merkbare geur te ontwikkelen.
 • Uiterlijk: Als het strak gebreid is tot een dunnere stof in actieve stijl, valt merino beter, behoudt het zijn vorm en kreukt het minder snel, ook als je je kleren in een koffer of sporttas vouwt. Bovendien bewegen de gebreide vezels met je lichaam mee zonder dat je elastaan of polyester nodig hebt.
 • Laagjes: Voortbordurend op de punten die hier al besproken zijn, kan merinowol goed gelaagd worden, waardoor het ideaal is voor actief gebruik in zowel warm als koud weer. In beide omstandigheden betekent het vermogen om je lichaamstemperatuur en vocht te reguleren dat je het niet te warm of te koud hebt, en dat je zweet je niet achterlaat met vochtige, oncomfortabele kleding en een klamme huid.
 • Bestand tegen vlekken: Ook hier hoef je geen extra behandeling toe te voegen om vuil en vlekken af te stoten. In de meeste gevallen kun je je merinowerkkleding in de was gooien zonder dat er vlekken ontstaan.
 • UV-bestendigheid: Vooral in de wandel- en skimarkt wordt kleding vaak geleverd met een UPF-classificatie. Omdat merinowol van oorsprong het haar is dat de huid van een schaap bedekt, biedt het een natuurlijke UV-weerstand.
 • Brandwerend: In tegenstelling tot synthetische stoffen smelt merinowol minder snel als het wordt blootgesteld aan grote hitte, wat de veiligheid van de drager ten goede komt.
 • Biologisch afbreekbaar: Nu de gesprekken over het weggooien van kleding doorgaan, hebben producten op basis van volledig wol een streepje voor: Het materiaal, zonder gemengde vezels, coatings of additieven, valt uiteen zodra het in de grond wordt begraven en vormt een bron van koolstof en andere voedingsstoffen voor de bodem. Dit proces duurt ongeveer 12 maanden voor kledingstukken van 100% wol.

Verzorging en onderhoud merinowol

kleding-activewear

Ondanks deze voordelen is het raadzaam om het volgende in gedachten te houden bij de verzorging en het onderhoud van merino:

 • Vermijd het dragen van ultrastrakke kleding: De stof is niet zo rekbaar als spandex en zal na verloop van tijd dunner worden en gaten ontwikkelen op stresspunten.
 • Hoewel merino in de was kan zonder te krimpen, kan het in de droger gooien de vezels beschadigen en krimpen.
 • Motten gaan achter wollen kledingstukken aan. Let op waar en hoe je je merinowollen kleding opbergt: Overmatig zweet en huidcellen trekken dit ongedierte aan, dus overweeg een natuurlijke methode om motten te voorkomen, zoals het toevoegen van lavendel, overal waar je je kleding opbergt.

Waar wordt merinowol voor gebruikt?

Merinowol is door zijn zachtere, fijnere breisel ideaal voor:

 • Basislagen voor wandelen en skiën, omdat het isoleert zonder extra gewicht toe te voegen.
 • Sokken, vooral vanwege de natuurlijke vochtafvoerende en geurbestrijdende eigenschappen.
 • Bovenkleding, omdat het het lichaam warm houdt zonder bulk toe te voegen en omdat het goed aansluit op andere kledingstukken.
 • Wintermutsen en sjaals, omdat het lichaamswarmte vasthoudt zonder de huid te irriteren.
 • T-shirts, shirts met lange mouwen en truien, vanwege de combinatie van vochtafvoerende en warmtevasthoudende eigenschappen, het lichtere gewicht en het katoenachtige gevoel bij het breien.
15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 1 4000 1 0 horizontal https://jalta.nl 300 0 1