theme-sticky-logo-alt
10 Tekenen dat je een Emotionele Masochist Bent

10 Tekenen dat je een Emotionele Masochist Bent

Als je “masochist” hoort, denk je misschien meteen aan zweepjes en kettingen, maar emotioneel masochisme is anders dan seksueel masochisme. Hoewel er enige overlap kan zijn tussen emotioneel masochisme en seksueel masochisme, zijn het twee heel aparte zaken die niet met elkaar verward moeten worden.

Seksueel masochisme wordt gekenmerkt door een patroon van seksuele opwinding door het ondergaan van fysiek geweld of vernedering. “Emotionele masochisten” voelen zich meestal het prettigst in pijnlijke relaties. Soms is dat omdat ze denken dat ze niet beter verdienen en soms komt het door een trauma in het verleden.

Emotionele masochisten gaan onder andere vaak terug naar mensen die hen emotionele pijn hebben gedaan en hebben moeite om grenzen te stellen aan kwetsende mensen in hun leven. Hieronder staan nog meer tekenen dat je een emotionele masochist zou kunnen zijn.

Tekenen dat je een emotionele masochist bent

Masochist-bed

1. Je gaat steeds weer terug naar dezelfde persoon die je pijn doet.

Soms gebeurt dit omdat je denkt dat je niet beter verdient. Andere keren probeer je misschien oude jeugdwonden uit te spelen in de huidige tijd. Hoe dan ook, je wordt steeds opnieuw gekwetst door dezelfde persoon.

2. Je brengt veel tijd door met negatieve zelfpraat en kritiek.

Of het nu komt doordat je een mishandelende ouder, gemene coach of wrede partner hebt geïnternaliseerd, je besteedt veel tijd aan het praten tegen jezelf op wrede manieren. Als jij dit bent, is het vooral belangrijk dat je therapie krijgt om deze patronen te doorbreken. Wacht niet tot je denkt dat je het verdient of dat het gemakkelijk zal zijn. Neem gewoon stappen om de hulp te krijgen die je nodig hebt.

3. Je gedijt op drama.

Als er geen drama in je leven is, creëer je het – soms opzettelijk en andere keren onbewust. Het kan zijn dat je je van binnen dood voelt zonder chaos of conflicten om je adrenaline op gang te houden. Je bent je er niet van bewust hoe die negatieve energie jou en je leven beïnvloedt.

4. Je voelt je aangetrokken tot giftige mensen.

Nog een teken dat je een emotionele masochist bent? Je wordt omringd door gemene of beledigende vrienden, familie of romantische partners. Jij bent de gemene deler. Misschien voelt dit comfortabel op basis van iets uit je verleden, of misschien is je gevoel van eigenwaarde zo slecht dat je denkt dat dit alles is wat je verdient. Houd in gedachten: Met wie we ons omringen is uiteindelijk onze eigen keuze.

5. Je beëindigt gezonde relaties.

Als je een emotionele masochist bent, vervelen gezonde relaties je, dus beëindig je ze. Gezonde dynamieken zijn onbekend en missen de ups en downs die je gewend bent. Dichtheid maakt je ongemakkelijk, dus stap je eruit. Het ergste? Je realiseert je misschien niet eens dat je dingen beëindigt omdat ze gezond zijn.

6. Je begint ruzies om de passie aan te wakkeren.

Het is moeilijk voor je om te weten dat iemand om je geeft als ze niet met je vechten. De hoogte- en dieptepunten van ruzie maken het mogelijk om gepassioneerde seks te hebben en je dicht bij je partner te voelen. Boosheid en uitmaakseks zijn veel comfortabeler voor je dan vrijen.

7. Je zoekt goedkeuring bij mensen die het niet geven.

Je voelt je gedwongen om goedkeuring te krijgen van mensen die jou die goedkeuring niet willen geven. Je jaagt dit soort mensen na en bezorgt jezelf pijn. Je vindt het ook moeilijk om iemand los te laten en te accepteren die je niet de bevestiging geeft waar je zo naar verlangt.

8. Je laat over je heen lopen.

Je stelt geen grenzen en hebt een patroon waarin je toestaat dat mensen misbruik van je maken. Je bent een people pleaser – ongeacht of je de mensen die je probeert te plezieren respecteert of niet.

9. Je vindt het prettiger om met ongelukkige mensen om te gaan.

Dat oude gezegde dat ellende gezelschap houdt is jouw motto. Je gaat graag om met mensen die ongelukkig zijn en besteedt veel tijd aan het negatieve. Dit is anders dan er zijn voor een vriend die een crisis doormaakt. Het is een keuze om je te omringen met mensen die zichzelf altijd als slachtoffer zien.

10. Je saboteert je eigen geluk.

Het laatste verklikkerlicht van een emotionele masochist? Je maakt keuzes die leiden tot je eigen ondergang of mislukkingen. Je hebt de neiging om in een zich herhalende lus van zelfvernedering te leven – en je denkt nooit dat het jouw schuld is.

15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 1 4000 1 0 horizontal https://jalta.nl 300 0 1