Vandaag begint in Nederland het EK Voetbal voor vrouwen. Waar de mannen vorig jaar naast deelname aan het continentale kampioenschap grepen, staat het damesteam van de KNVB er beduidend beter voor. Toch is vrouwenvoetbal matig populair in ons land.

Wellicht kan het kampioenschap op eigen bodem daar verandering in brengen. In Duitsland is het vrouwenvoetbal al jarenlang razend populair. Veel wedstrijden worden live op televisie uitgezonden en goed bekeken. Maar dat is ook niet zo gek: Duitsland heeft in de afgelopen decennia bijna alle Europese kampioenschappen gewonnen. De laatste keer dat Duitsland niet won was in 1993, Noorwegen ging er toen met de beker vandoor. Als een land wint bij een sport, wordt het per definitie populairder.

De Nederlandse voetbalvrouwen zijn vooralsnog niet tot dergelijke hoogten gestegen. En dat is jammer, want de potentie is er. De eredivisie voor vrouwen kent weliswaar weinig deelnemers, maar het niveau wordt steeds hoger. Ook Ajax heeft sinds enkele jaren een vrouwentak.

Vrouwenvoetbal is iets trager dan mannenvoetbal. Ook is het spel minder fysiek. Maar uiteindelijk is het dezelfde sport. Maar door de matige populariteit zijn ook de speelsters minder bekend, ook dat maakt dat het voor veel mensen minder aantrekkelijk is om speciaal voor een wedstrijd de televisie aan te zetten en de Oranje vrouwen toe te juichen. Een EK in eigen land kan het enthousiasme wellicht aanwakkeren. Zeker wanneer het Nederlands Elftal goed presteert.

Vrouwelijke voetballers zullen vermoedelijk nooit zo populair en bekend worden als Wesley Sneijder en Robin van Persie, maar nu de heren al enkele jaren ondermaats presteren verdienen de dames een grotere kans dan ooit. Vanaf vandaag zijn hun prestaties in elk geval in de Nederlandse stadions en op televisie te bewonderen!

 

Afbeelding: Wikimedia Commons