Het wielerseizoen is alweer bijna op zijn einde. Maar een van de laatste hoogtepunten in het jaar is traditiegetrouw het wereldkampioenschap op de weg. Deze wedstrijd waarbij de winnaar een jaar lang de regenboogtrui mag dragen, vindt dit jaar plaats in de Noorse stad Bergen. Komende zondag is het zover!

Titelverdediger is de Slowaak Peter Sagan. Hij won zowel in 2015 als in 2016 het WK. Er zijn meerdere renners geweest die meerdere keren wereldkampioen werden, maar twee keer op rij is erg bijzonder. Het parcours van dit jaar lijkt bovendien ook nog eens op zijn lijf geschreven te zijn. Sagan is een sprinter, maar kan ook een aardig stukje klimmen. Het laatste gedeelte van de route in Bergen is vlak, maar in het midden zit een flinke berg. De sprinters die niet kunnen klimmen zal hij er dus af kunnen rijden.

Toch zit het Sagan niet helemaal mee dit jaar. Voor het eerst in jaren won hij niet de groene puntentrui in de Ronde van Frankrijk. Of hij hem had kunnen winnen zullen we echter nooit weten; na een paar etappes werd hij door de jury uit koers gehaald omdat hij sprinter Mark Cavendish een elleboogstoot zou hebben gegeven. Ongetwijfeld loert Sagan nu op revanche.

Maar er zijn natuurlijk meerdere favorieten. De Pool Michal Kwiatkowski wordt ook veel genoemd; hij werd bovendien al eens eerder wereldkampioen. Dit jaar won hij onder andere Milaan-San Remo. Ook Greg van Avermaet zou eindelijk eens toe kunnen slaan. De Belg werd vorig jaar Olympisch Kampioen, maar zou nu ook maar wat graag de wereldtitel aan zijn palmares willen toevoegen. Andere renners die in staat zouden moeten zijn om de winst in Bergen te grijpen zijn onder andere Daniel Martin, Julian Alaphilippe en Michael Matthews. Ook zullen de Noorse renners dit jaar extra gemotiveerd zijn: Edvald Boasson Hagen zou op dit parcours normaal gesproken goed uit de voeten moeten kunnen.

En dan de Nederlanders. Het is een uitzonderlijk goed wielerjaar voor ons land. Tom Dumoulin won als eerste Nederlander ooit de Ronde van Italiƫ, in de Tour werden twee etappes gewonnen door Nederlanders en in de Vuelta stonden drie landgenoten in de top tien. Als er geen massasprint komt in Bergen, zou Tom Dumoulin op dit parcours wellicht een kans kunnen maken. Eerder deze week wist hij al met overmacht de tijdrit op zijn naam te schrijven. Met zijn ploeg Sunweb won hij de ploegentijdrit. Daarnaast is Niki Terpsta een kanshebber namens Nederland. Mochten de heuvels een doorslaggevende rol spelen, dan kan ook Bauke Mollema niet worden vergeten.

Het zal in elk geval een spectaculaire wedstrijd worden. Na het WK zullen er weinig grote wedstrijden meer volgen dit jaar. Wel komt er nog de traditionele seizoensafsluiter in Noord-Italiƫ: de Ronde van Lombardije. Daarna begint voor wielerliefhebbers het grote zwarte gat.

 

Afbeelding: UCI