“Beledigen, kent u die uitdrukking dames en heren?” lispelt Dominee Gremdaat in één van mijn favoriete stichtelijke TV-praatjes. De dominee fulmineert tegen het huichelachtige ‘gekwetst zijn’ en vraagt zich af: “zijn al die mensen, die zo gauw beledigd zijn, wel zo zuiver op de graat?” Neen, concludeert hij, het zijn klootzakken. En tot besluit roept hij zijn toehoorders op: “beledig, waar je maar beledigen kunt!” Het advies van de dominee kan heden ten dage zomaar leiden tot een aangifte tegen uw persoon. Aangiftes zijn de nieuwe Twitterhashtags: wie zich ergens druk over maakt strooit ermee als waren het pepernoten.

Maakt aangifte doen Nederland veilig?

Maakt aangifte doen Nederland veilig?

Treurig startpunt van deze aangiftehausse was vermoedelijk de FatsoensMensen MoraalBonanza na de ‘minder, minder, minder’- quote van Geert Wilders. Tout correct Nederland spoedde zich naar politiebureaux, sommige uitgerust met speciaal hiervoor ingezette extra mankracht (blauw dat dus niet op straat te vinden was), om daarna fier via social media te melden dat zij hun steentje hadden bijgedragen aan een harmonieuzer Nederland. Want in stilte doen wat men moreel juist acht, dat telt niet mee voor de GoedVolk-score natuurlijk. Alsof het OM een soort TV-talentenjacht is: de kandidaat met de meeste aangiften gaat door naar de liveshow in de rechtbank. The Voice of Holland met Vrouwe Justitia als presentatrice. Moeizaam, want geblinddoekt, loopt zij van een showtrap met lichtjes en glitters af.

Aangiftebeer is los

Toen was de aangiftebeer los. Beledigd? Huilend naar de politie. Strafpleiter Theo Hiddema sleepte cartoonist Ruben Oppenheimer voor het gerecht omdat hij de advocaat ‘louche’ had genoemd. De louche strafpleiter (doe maar aangifte) dwong de krabbelaar (doe maar aangifte) tot rectificatie. Beroepswerkloze dyslect (doe maar aangifte, als je het woord ‘dyslect’ kan lezen tenminste, non-valeur) Frank van der Linde deed aangifte tegen mijn voormalige werkgever Geenstijl, puberale klootzakken (doe maar aangifte) vooral bekend van de zinsnede “de schuld van ~”, wegens niet nader gedefinieerd ‘haatzaaien’.

Dan het racisme. Jankpiet (doe maar aangifte) Quinsy Gario deed aangifte tegen gristenglibber (doe maar aangifte) Michel Rog, Tweede Kamerlid voor dommeboerenpartij (doe maar aangifte) CDA. Rog had hem ‘graaipiet’ genoemd omdat Gario geld vroeg voor een spreekbeurt te Kampen. Kampen! Gario vroeg veel te weinig, men wil toch voor geen miljoen in dat stijfgereformeerde grafgat (doe maar aangifte) gevonden worden? Wel is Quinsy een graaipiet (doe maar aangifte), omdat hij in snobtempel voor Keizers zonder kleren (doe maar aangifte) het Stedelijk Museum subsidie én entreegeld kreeg voor een idiote fröbelperformance, maar dit terzijde.

Laat toch mauwen

Olijke verslaggever Jan Roos van hufterclub annex De Bron Van Alle Kwaad-omroep (doe maar aangifte) Powned deed aangifte tegen Gario omdat deze hem hardnekkig bleef beschuldigen van racisme. Dat kun je een keer hartgrondig zat zijn natuurlijk en ik kijk met belangstelling uit naar de uitkomst maar Jan! Laat die zeikneger (doe maar aangifte) toch mauwen.

Voort gaat het, met negervoetballer (doe maar aangifte) Leroy Fer die nogal schrok van de reacties die zijn teamfoto op Facebook opriep. Het OM kijkt inmiddels naar de kwestie, want de incompetente dossierschuivers (doe maar aangifte) hebben alle moorden en verkrachtingen kennelijk afgehandeld. Anders zouden zij niet niet bezighouden met de gekwetste gevoelentjes van een verwende voetbalvedette (doe maar aangifte) over de abjecte online braaksels, tweevingerig getijpt door lieden die zwaar door hun mond ademend met hun schrikbarend lage voorhoofd op de shifttoets hangen omdat ze te achterlijk zijn om de capslockfunctie te begrijpen. (Doe maar aangifte, racistische teringtokkies.)

Chic gekwetst

Gario heeft zijn wijkgenootjes aardig opgehitst, in de Bijlmer worden bijkans meer aangiften van gekoewetstheid (doe maar aangifte) gedaan dan van de belastingen. Hedenmorgen een nieuw headdeskend dieptepunt: een publiciteitsgeile Bijmermevrouw (doe maar aangifte) die haar soon-to-be gangsta (doe maar aangifte) zoontje had uitgeleverd aan de paupervoddenboer (doe maar aangifte) Zeeman voor een olijke advertentie, deed aangifte. Tegen de man die ongeveer net zo grappig is als een ebola-uitbraak in een vernietigingskamp (doe maar aangifte), cabaretier Guido Wijers. Die had voor de grap een bewerkte versie van de folder op zijn Facebook gezet, waarop het leek of het jochie werd aangeprezen als aap. Ik waarschuwde u al, de man is niet grappig.

Doe maar aangifte

Doe maar aangifte

Het koningshuis is te chic om aangifte te doen, zij besteden hun gekwetstheid uit. War monger, VARA/Joopscribent en Nederlandhater (doe maar aangifte, vooral dat Joopscribent zou ik mij niet laten zeggen) Abulkasim al-Jaberi werd afgelopen zaterdag bij een anti-ZwartePiet manifestatie opgepakt omdat hij “fuck jullie” en “racisten” had gezegd tegen de Koninklijke parasiterende potentaten (doe maar aangifte).

Sukkelhaar

Dominee Gremdaat! Gids ons! Dit gaat helemaal fout. De gekwetsten zijn aan het winnen en souperen kostbare politie- en justitiemankracht op met hun gemekker en hun aangiftes. Beledig waar je maar beledigen kunt, om te beginnen diegenen die aangifte menen te moeten doen van beledigingen: jullie zijn stom, hebben sukkelhaar, stinken uit je neus en jullie moeder is een openbaar toilet. Zo. Daar. En nu weer gewoon aan het werk/uitkeringstrekken allemaal. Met spekjes enzo.