Na drie weken fietsen eindigt de Tour de France vandaag met de traditionele slotetappe in de straten van Parijs. Doorgaans is deze etappe prooi voor sprinters. Aangezien een bijzonder groot aantal sprinters dit jaar voortijdig uitgevallen zijn, kan het nog een spannende middag worden. In het klassement zal echter niets meer veranderen.

De Tour kende dit jaar sowieso veel uitvallers. Al op de eerste dag was het raak met twee Spaanse favorieten, Valverde en Izagirre, die tijdens de regenachtige tijdrit in Düsseldorf hard onderuit gingen. Ze moesten beiden naar een Duits ziekenhuis worden afgevoerd. Publiekslieveling Peter Sagan won nog wel een etappe, maar moest kort daarna zijn koffer pakken wegens een overtreding tijdens de massasprint. Hij gaf een elleboog aan Mark Cavendish die hierdoor ook al geblesseerd de Tour moest verlaten. Ook klassementsrenner Richie Porte en de Nederlander Robert Gesink moesten noodgedwongen opgeven.

De Tour was voor meerdere renners een grote teleurstelling. De Colombiaan Nairo Quintana kon geen moment zijn grote ambities waarmaken. Hij had de Tour willen winnen, maar de zichtbaar vermoeide klimmer eindigt niet eens in de top 10. Ook veteraan Alberto Contador kon niet tot hernieuwde sportieve hoogten stijgen.

In de top van het klassement was het wel spannender dan andere jaren. In de afgelopen edities won Chris Froome steeds met meerdere minuten verschil, maar dit jaar moest hij zijn gele trui zelfs even afstaan aan de verrassende Italiaan Fabio Aru. Ook de Fransman Bardet en de Colombiaan Uran stonden gedurende de hele Tour binnen een minuut. Froome was duidelijk minder machtig dan in het verleden. Dit werd extra benadrukt door de aanvallen van Frooms ploeggenoot Landa. Af en toe leek hij zelfs sterker te zijn dan zijn eigen kopman.

Toch klaagden veel commentatoren en kijkers dat de Tour saai was. En ondanks de spanning hebben ze daar voor een groot gedeelte gelijk in. Wat vooral opviel was het relatief grote aantal vlakke etappes. Leuk voor de sprinters, maar voor de kijker alleen leuk in de laatste tien kilometer of wanneer er een waaier wordt gevormd door de renners waardoor favorieten op het vlakke moeten lossen. Dit gebeurde in de eerste Tourweek echter niet. Het peloton reed in gestrekte draf gezamenlijk naar de finish en besliste daar in een sprint wie de etappe ging winnen.

Ook waren er behoorlijk weinig aankomsten bergop. De kleine verschillen van dit jaar zouden extra belicht zijn geweest wanneer de favorieten elkaar vaker hadden kunnen en moeten bestoken op een berg. Dit was helaas een zeldzaamheid deze Tour. Door het gebrek aan een lange tijdrit werd het klassement overigens wel voornamelijk in de spaarzame bergen bepaald.

Het valt te hopen dat de organisatie van de Tour volgend jaar een vermakelijker parcours weet te bouwen. De interesse in de sport neemt wereldwijd weer toe, maar daarvoor zal de koers wel leuk moeten blijven. Tegelijkertijd moet het ook niet gevaarlijk worden, want het grote aantal uitvallers van dit jaar is behoorlijk verontrustend. Hoe dan ook: werk aan de winkel voor de Tourdirectie. Voor de winnaars van de gele, groene en bollentrui in deze Tour barst vanavond in Parijs het feest los. Maar eerst nog even sprinten op de Champs-Élysées.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons