De Stichting Ideële Reclame (SIRE) trapte vandaag een campagne af waarin ouders worden opgeroepen jongens niet te weerhouden van het vertonen van ”jongensachtig” gedrag. In het filmpje zijn spelende jongetjes te zien die ravotten en vies worden.

Laat ik voorop stellen dat veel ouders maar ook en vooral docenten erg doorgeschoten zijn in het beschermen van kinderen. Om verder te komen in het leven moet je nu en dan op je bek gaan. Dat is niet gevaarlijk, dat is heel gezond. Kinderen alleen maar met een boekje in een hoekje laten zitten, maakt ze in veel gevallen niet gelukkig. Bovendien wordt men vaak juist door schade en schande wijs. Veel ouders proberen in de opvoeding zoveel mogelijk risico te vermijden. Begrijpelijk, maar onverstandig. In dat opzicht is de boodschap van SIRE helemaal niet verkeerd.

Maar SIRE richt zich in de campagne alleen maar op jongens. En dat is gek. Waarom zouden alleen jongens in bomen moeten klimmen of hun broek kapot moeten maken? Jongens die hier geen behoefte aan hebben worden in dit filmpje bovendien te verstaan gegeven dat zij eigenlijk geen ”echte” jongens zijn. Want jongens moeten stoer doen en ravotten. Meisjes blijven helemaal buiten beschouwing.

De reclame had beter kunnen gaan over de vrijheid van kinderen om zelf te kiezen wat ze spelen. Jongens en meisjes die willen ravotten moeten geen strobreed in de weg gelegd krijgen. Maar datzelfde geldt voor jongens en meisjes die met poppen spelen of een boek willen lezen. Gemiddeld genomen bestaan er uiteraard verschillen tussen jongensgedrag en meisjesgedrag, maar SIRE zorgt er met haar reclame voor dat zowel jongens als meisjes die niet aan die norm voldoen vreemd worden gevonden. Dat beperkt kinderen niet alleen in hun vrijheid, maar zorgt er ook voor dat kinderen die zich ”anders” gedragen sneller worden gepest op school. We zijn van SIRE beter gewend.